Son günlerde artan casusluk olaylarına bir yenisi daha eklendi. Daha doğrusu, casusluk olaylarının bir yenisi daha ortaya çıktı. Wall Street Journal'in yapmış olduğu habere göre, ABD hükümeti milyonlarca mobil telefondan veri ele geçirmiş. Hem de oldukça farklı bir yöntemle.

Belirtilene göre 2007'de kullanılmaya başlanan programda ülkedeki en az 5 metropoldeki havalimanında konuşlanan Cessna uçaklarıyla casusluk faaliyetleri yürütülmüş. Program kapsamında uçaklara monte edilen ve baz istasyonu işlevi gören cihazların (dirtboxes), uçuş yapılan bölgedeki tüm cep telefonlarının sinyallerini toplayarak telefonlardaki bütün verileri ve bulunduğu yer bilgilerini elde etmeye çalışmış.

Ayrıca cep telefonlarının otomatik olarak en güçlü sinyali gönderen baz istasyonuna bağlandığı biliniyor. Bu yüzden mobil olarak dolaşan baz istasyonu uçaklar, bölgeden bağlanan cihazlardan kolaylıkla verileri çekebiliyorlar.

Adalet Bakanlığı yetkilileri ise bu programı yalanlamış değiller. Ancak yetkililer bu sistemi sadece suçluları yakalamak için kullandıklarını söylediler.