Günlük hayatımızda kullandığımız eşyalar birer birer akıllanıyor. Telefon, televizyon ve saat derken yüzükler de bu kervana katıldı. Giyilebilirde en fazla öne çıkan saatler ve bileklikler oldu. Ancak diğer takı ve mücevherler de sessiz sedasız şekilde ‘akıllanıyor’. Yüzükler bunlardan biri. Akıllı yüzükler, özellikle telefonuna sık sık bildirim gelenlere hitap ediyor. Henüz prototip aşamasında olan ürünler, bu yıl itibariyle meyvelerini vermeye başlayacak.

Smarty Ring

Milliyet'in haberine göre, Indiegogo projesi olan yüzük, 2013 yılında finansman hedeflerine ulaştı. LED ekranlı akıllı yüzük, bildirimleri parmağınıza getirecek. Gelen çağrılardan mesajlara, e-posta’lara sosyal medya güncellemelerine kadar çeşitli bildirimleri ekranında gösteriyor. Çelik materyale sahip olan Smarty Ring’in, 24 saatlik pil ömrü var. Bu yılın ilk çeyreğinde lanse edilecek cihazın ön sipariş fiyatı 175 dolar olarak belirlendi.

MOTA SmartRing 

Bu yüzük kablosuz olarak sizin cep telefonunuzla iletişim kurmanızı sağlıyor. İstediğiniz bildirimleri parmaklarınızın ucuna getiriyor. İnternet yaşamına yeni bir alan getiriyor. Yumuşak bir titreşimle gelen çağrı, mesaj, e-posta ve diğer bildirimlerde sizi uyarıyor. 24 ila 72 saat arasında pil ömrüne sahip. Tahmini piyasaya çıkış tarihi Haziran 2015 olarak açıklandı. Fiyatı ise 100 dolar civarında olacak.

Ringly

LED ekranı yok fakat maskülen görünen tipik giyilebilir cihazlara karşı kadınlara avantaj sağlıyor. Bluetooth teknolojisine sahip cihaz, ışıktan ziyade gelen bildirimlerde uyarmak için dört tür titreşim kullanıyor. Her yüzük, safir, zümrüt gibi değerli bir taşla süslü geliyor. Cep telefonunuza çağrı, mesaj, e-posta gelince sizi titreşerek uyarıyor. Belli boyutlarda satılacak ve bu bahar ayında piyasada olacak. Tahmini fiyatı 195 dolar.

Ring

Tipik bir moda aksesuarı olarak planlanmadı. Logbar Inc’ın çinko kaplı giyilebilir cihazı, hareket kontrolü fonksiyonuna sahip. Elinizin basit bir hareketiyle çeşitli aksiyonları yapabilmenizi sağlayacak. Bluetooth özelliği olan cihaz, akıllı telefon ve gözlük gibi çeşitli farklı cihazlarla bağlantı kurabiliyor. Müziğinizi kontrol etmenizi, tweet atmanızı, hava durumunu kontrol etmenizli olanaklı kılıyor. Henüz lansmanı yapılmayan yüzüğün ön sipariş fiyatı 270 dolar.

Fin Ring

Başparmak, yüzüğün takıldığı son parmak olarak görülür. Fin’s’in cihazı ise bu parmağa takılabilen büyük ekranlı bir yüzük olarak tasarlandı. Bluetooth teknolojisiyle hareket kontrolüne izin veriyor. Yüzüğü taktığınızda çalıştırmak için başparmağınızı diğer parmaklarınıza dokundurmanız gerekiyor. Televizyonunuzun sesini kısabilir, akıllı telefonunuzdan çağrı atabilirsiniz. Mayıs 2015’de piyasada olması bekleniyor. Fiyatı ise 120 dolar.

Fidye yazılıma dikkat!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), ‘Cryptolocker’ isimli zararlı yazılım konusunda uyarıda bulundu. Bu zararlı yazılım telekom şirketleri tarafından gönderildiği izlenimi veren sahte fatura e-postaları gönderiyor.
Vatandaş da kendisine gelen faturayı görüntülemek için e-posta’daki bağlantıları takip ediyor. Son günlerde karşılaşılan diğer bir yöntem ise PTT posta hizmetlerinin adını kullanarak ‘kargonuz teslim edilememiştir’ başlığıyla e-posta atmak oldu.

Para talep ediliyor

Kullanıcıdan kargolarını alabilmeleri için ‘PTT Adres Değişikliği Formu’nu doldurmaları isteniyor ve teslim edilmeyen gün başına ücret ödenmesi gerektiği belirtiliyor. Bu zararlı yazılımın bilgisayara bulaştığında bilgisayarın işletim sistemine yerleşerek kullanıcının sisteminde aktif olduğu ve en sık kullanılan dosyaları şifrelediği bildirildi.

Kullanıcı, şifrelenen dosyaları açamıyor ve kullanamıyor. Zararlı yazılım aracılığıyla kullanıcının ekranına bir mesaj çıkartılarak, dosyaların şifrelendiği, şifrelenen dosyaların tekrar elde edilmesi için fidye yazılımını yazanların yönlendirdiği yere belirli miktarda ücret ödenmesi talep ediliyor.
Bu saldırılardan korunmak için dikkat edilmesi gerekenler, “Gelen e-postalar dikkatli incelenmeli. İsim benzerlikleri, harf farklılıkları gibi küçük nüanslara dikkat edilmeli ve içeriğinden emin olunmayan dosyalar çalıştırılmamalı” şeklinde sıralanıyor.