Küresel teknoloji devi Yahoo'nun 2013'te başlayan saldırılar sonucu 1 milyardan fazla hesabı hacklendi ve internetin karanlık koridorlarından satılıyor. Sabah'ta yer alan habere göre, dünyanın en büyük ve en eski ücretsiz e-posta hizmetleri sağlayıcısı olan Yahoo'nun verilerinin satış fiyatı ise 300 bin dolar. Üç alıcının da, veritabanının tamamı için ödediği meblağ 300 bin dolar. Bu iddia siber güvenlik şirketi InfoArmor'un CIO'su Andrew Komarov'a ait. Bilgileri satın alan üç alıcı da Doğu Avrupa'daki bir korsan grubu üzerinden işlemi gerçekleştirdi. Komarov, "Bir milyar insanın online bilgilerini yalnızca 300 bin dolara alınabilmesi ve hayatınızı mahvedebilecek hackerlara kişi başı sadece 0.0003 dolara gitmesini bilmek önemli" dedi. Yani bir kişinin bilgileri şu anda 1 kuruşun 10'da 1'i ediyor.

DEVLET BİLGİSİ DE VAR
Satılan bilgiler arasında şifrelenmiş adlar, doğum tarihleri, telefon numaraları var. Hatta internet şifreleri de dahil olmak üzere 500 milyondan fazla kullanıcının tüm özel bilgileri bulunuyor. Adresler arasında sayıları milyonu geçen askeri ve sivil devlet çalışanları da var. Sadece ABD'li sivil ve askeri bürokrasiden 150 binden fazla kişinin bilgisi satılıyor. Bu bilgiler ile ülkelerin ulusal güvenliği bile tehdit edilebilir. Yahoo iddiaları henüz doğrulamadı ancak FBI araştırma başlattığını söyledi.

VERİZON SATIŞI TEHLİKEDE
Yahoo'nun yaşadığı bu hacklenme olayı şirketin satışını da etkileyeceğe benziyor. Verizon ile 4.8 milyar dolara anlaşan şirket bu satıştan olabilir. Yahoo, 2014'te benzer bir olay yaşamış ve 500 milyon kullanıcısının bilgilerini çaldırmıştı. İlk hırsızlık haberinden sonra Verizon satış tutarında 1 milyar dolar indirim istemişti. (Barış Ergin / SABAH)