Doktor, mühendis, avukat... Yıllardır "en gözde" sayılan mesleklere artık "zaman uygun" yeni rakipler çıktı. Bunların başında "siber güvenlik uzmanları" geliyor. Yani, hacker'lıkla başlayan yolun sonunda, en azından Rusya'da "parlak" bir kariyer kapısı açılabilir:

Rusya'da siber güvenlik pazarının büyüklüğü üç yıl içinde 103 milyon dolara çıkacak. Orange Business Services ve IDS'nin ortaklaşa yayımladığı tahmine göre, en hızlı büyümesi beklenen segment 37,8 milyon dolarlık pay ile siber güvenlik danışmanlığı.

Pazarı büyütecek en büyük etken yeterli sayıda uzman bulunmaması. On şirketten dokuzunun siber güvenlik uzmanı yok. Siber güvenlik hizmetine en fazla ihtiyaç duyan şirketler bankacılık, sanayi, telekom ve enerji sektörlerinde faaliyet gösterenler.

Kommersant gazetesine konuşan Rostelekom temsilcisi Rusya'da şirketlerin siber güvenlik ihtiyacını outsource etme, yani başka bir şirketten hizmet satın alarak sağlama trendinin ağırlık kazandığını belirtiyor.

Sektörel uzmanlar ise 2017 Temmuzunda yürürlüğe giren bilgi altyapısı güvenliği yasasının siber güvenlik çözümlerinin yaygınlaşması açısından dönüm noktası niteliğinde olduğuna dikkat çekiyor.