2 Şubat 2020 tarihinde başlatılan işlem ile sitedeki tüm açık kaynak kodları yedeklendi. Alınan yedeğin makaralara işlenmesi ve güvenle saklanması için Piql adındaki bir şirket ile çalışmalara başlanmıştı. Bugün itibariyle bu işlem tamamlandı ve 2 Şubat’tan önce alınan tüm GitHub kodları güvenle depolandı. Ortaya çıkan verilerin boyutu ise 21TB civarında. Bu kadar büyük bir veri havuzu 1000 yıl sonraki yazılımcı dostlarımıza nasıl bir fayda sağlayacağını zaman gösterecek.

Kodların gelecek nesillere aktarılması için tek çalışma bu değil. Internet Archive sistemi kullanılarak internetteki tüm verilen yedeklenmesi için de çalışmalara başlandı. Devam eden süreçte şuana kadar 50TB civarında veri kayıt altına alınmış. Tüm internetteki kaynak kodları için yapılan çalışma pek kısa sürmeyecek gibi görünüyor.

Bu operasyonun daha önce tamamlanması planlanıyordu fakat pandemi döneminden dolayı işler aksadı. 2020 yılından çıkabilecek miyiz diye düşünürken kodlarımızın güvenle depolanacağını bilmek bizleri mutlu ediyor. 21TB boyutu belki sizlere küçük gibi gelmiş olabilir fakat tüm arşivin sadece yazılardan oluştuğunu göz önünde bulundurursak ciddi bir bilgi birikimi var.

GitHub Nedir?

Yazılımcıların sosyal medyası olarak da anılan GitHub, versiyon kontrol sistemlerinde uzak bir depo rolünü oynar. Github, geliştirilmekte olan projelere ya da yapım aşamasında olan projelere farklı farklı ülkelerden ve bu ülkelerin çeşitli yerlerinden projeye farklı kişilerin eklendiği ve birlikte bir takım çalışmasının yapıldığı proje yönetim sistemidir. Yapılan ekip çalışmasıyla hangi kişinin projenin hangi konumunda yer alacağı belirlenir, kişinin yaptığı çalışmalar incelenebilir ve bu proje üzerinde kimin ne kadar süre zarfında çalıştığını görüp, inceleyip çeşitli analizler yapılabilir. Bu yöntemle projede rahatlıkla görevler takip edilebilir ve yetkilendirmeler kolay hale gelir.

Github’ta projelerini oluşturmak isteyen kişiler, ilk önce github sitesine girerek ücretsiz kullanıcı hesabı oluşturulmalıdır. Kayıt yapıldıktan sonra kişilerin bilmesi gereken en önemli şeyler şunlardır: kullanıcı tarafından barındırılan proje branch ve fork, repository, respository gibi isimlerle anılır. Bu bir nevi ana klasör olarak düşünülebilir. Branch ise repository’lerin alt klasörleri olarak düşünülebilir. Fork etmek ise başkası tarafından yapılan bir repository’nin kişi tarafından kopyalanması ve ayrıca bilgisayarda clone etmeye hazır hale getirilmesi anlamlarını taşıyor.