Türkiye’de e-ticareti tercih edenlerin sayısı giderek artıyor. Üye ağıyla Türkiye e-ticaret sektörünün yüzde 90’ını temsil eden Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği’nin (ETİD), Türkiye’de 2014 yılında e-ticaret sektörüne yönelik değerlendirmesi bunu rakamlarla ortaya koyuyor.  ETİD üyelerinden elde edilen veriler, Türkiye’de internet kullananlar arasında e-ticareti tercih edenlerin sayısının hızla arttığını ve 2014’ün ilk 9 ayında e-ticarette yaklaşık yüzde 30 oranında bir büyüme yaşandığını ortaya koydu. ETİD verilerine göre, 2013 sonu itibariyle e-ticaret hacmi 15.3 milyar TL’yi buldu. 2014’te internetten alışveriş yapanların sayısı 12 milyonu geçerken, e-ticaretin toplam perakende içindeki payı ise yüzde 1.7 oldu.
 
Anadolu’da yükselişte
 
E-ticarette en çok tercih edilen ürünlerin başında cep telefonu, tablet, bilgisayar ve televizyon gibi elektronik ürünler gelirken, bu ürünleri beyaz eşya, mobilya ve giyim ürünleri takip etti. E-ticaretin en yaygın olduğu illerin başında, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana ve Antalya gibi büyük şehirler geldi. Öte yandan e-ticarete ilginin her geçen gün arttığı Anadolu’da, internetten alışverişin en yaygın olduğu iller arasında Kocaeli, Konya, Diyarbakır, Samsun, Muğla ve Erzurum yer aldı. Taksit yasağı gelen cep telefonu tek çekim alışverişlerde en çok tercih edilen ürün olurken, diğer kategorilerde daha çok taksitli alışveriş tercih edildi. Alışverişlerin yaklaşık yüzde 40’ı tek çekim olarak yapılırken, yüzde 60’ı taksit ile gerçekleşti. Alışverişin tutarı arttıkça taksit sayısının da artması dikkat çekti.
 
5 yılda 4 kat arttı
 
Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) “internetten yapılan kartlı ödeme işlemleri” verilerine göre, Ocak-Eylül döneminde yerli kartlarla 25 milyon 987 bin 43’ü yurt dışında olmak üzere, toplam 160 milyon 581 bin 912 işlem gerçekleşti. Yılın 9 ayında yerli kartlarla internetten alışverişe 30 milyar 429 milyon lira harcanarak, 2009 yılının tamamındaki işlem tutarının yaklaşık 4 katına ulaşıldı. Yerli kartlarla yurt içi ve dışında internet üzerinden yapılan işlem adedi, yüzde 13 arttı. İnternette, yerli kartlarla yapılan işlemlerin tutarı ise yurt içinde 27 milyar 826 milyon 600 bin, yurt dışında ise 2 milyar 602 milyon 560 bin liraya ulaştı.
 
Hedef % 10’a çıkarmak
 
Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği’nin (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, e-ticaretin yükselen bir trend olmasına karşın henüz istenen seviyede olmadığını belirtti. Orhun, şöyle konuştu: “Türkiye’de e-ticaret sektörü büyük bir potansiyele sahip. E-ticaretin beklenen seviyeye gelmesi için yıllık 100 milyon TL ciro yapan firma sayısını hızla arttırmamız lazım. Yeni oyuncuların sektöre girmesi ve mevcut oyuncuların büyümesi ile önümüzdeki 5 sene içinde toplam perakende içindeki payımızı yüzde 10’a çıkartmayı hedefliyoruz.”