Avrupa teknik tüketici ürünleri pazarında toplam 267 milyar dolar olarak hesaplanan tüketim harcamalarının yüzde 67’sini akıllı cihazlar oluşturacak. Tüm dünyada akıllı telefon pazarında doygunluğa rağmen 1.4 milyar adetlik satış bekleniyor. Tüketici elektroniğinde toplam cironun yine 1 trilyon euronun üstünde kalacağı tahmin ediliyor.

Türkiye’nin de bölge olarak içinde yer aldığı Avrupa pazarında tüketiciler bu yıl akıllı teknolojik cihazlara daha fazla para harcayacaklar. Avrupa teknik tüketici ürünleri pazarınde toplam 267 milyar dolar olarak hesaplanan tüketim harcamalarının yüzde 67’sini akıllı cihazlar oluşturacak. Tüm dünyada tüketici elektroniği cirosu ise bu yıl yine 1 trilyon Euro’nun üzerinde kalarak 1 trilyon 52 milyar Euro’ya ulaşacak. Her yıl Eylül ayı başında Berlin’de gerçekleşen dünyanın en büyük tüketici elektroniği ürünleri fuarı İFA tarafından GfK verilerine dayalı olarak yayınlanan veriler, tüketici elektroniği pazarının satış performansı olarak bölgeden bölgeye homojen olmayıp önemli değişimler gösterdiğini, dünya çapında on line satışların toplam iş hacmi içinde payının hızla arttığını gösteriyor.

Yüzde 9 büyüme olacak

Öte yandan yapay zekanın yaygın kullanımı sayesinde tüketici elektroniği ürünleri pazarında akıllı ürünlerin pazar büyüklüğü 2019 yılında yüzde 9’luk büyüme ile 133 milyar Euro’ya çıkacak.

İFA’nın üst düzey yetkililerinden Hans-Joachim Kamp, tüketici elektroniği ürünleri ile küçük,büyük ev aletleri sektöründe birbiriyle konuşan cihazların öneminin arttığına, yapay zekanın daha yaygın kulllanımı sayesinde elektronik cihazların yeteneklerinde önemli gelişmeler olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

“2018 yılında tüketici elektroniği ürünleri sektörü yüzde 3.3’lük büyüme oranıyla ilk kez 1 trilyon Euro’luk ciro sınırını aştı. 2019 yılında da biz bu alandaki büyümenin devam edeceğini öngörüyoruz. Bu yıl yüzde 1’lik artışla 1 trilyon 52 milyar Euro’luk bir ciro öngörüyoruz. Avrupa başta olmak üzere Kuzey Amerika’da, Ortadoğu’da ve Afrika pazarlarında büyüme anlamında iyi bir performans bekliyoruz ”dedi.

Çin yüzde 25’le birinci

GfK verilerine göre toplam 1 trilyon 52 milyar Euro olarak öngürülen tüketici elektroniği ürünleri cirosu bu yıl yüzde 1’lik artış gös-

terecek. Bu rakamın 267 milyar Euro’sunu Avrupa bölgesi oluştururken, 440 milyar Euro’su Asya-Pasifik bölgesinden, 208 milyar Euro’su Kuzey Amerika ve 70 milyar Euro’su da Güney Amerika bölgesinden gelecek. Ortadoğu ve Afrika kıtasında ise beklenen rakam yüzde 2’lik artışla 68 milyar Euro olacak. Ülke bazında bakıldığında Çin yüzde 25’lik pay ile Avrupa toplamına eşit bir pay alıyor.

Büyük dilim telekomda

İFA verilerine göre 2019 yılında toplam 1 trilyon 52 milyar Euro’luk ciro içinde en büyük payı yüzde 44 ile akıllı telefonlar başta olmak üzere telekom ürünleri alacak. İkinci sırada yüzde 17 ile buzdolabı, TV ve çamaşır makinası gibi ürünlerin içinde yer al-

dığı büyük ev aletleri sektörü geliyor. Yüzde 15’lik pay ise fotoğraf makinalarının da içinde yer aldığı tüketici ürürnlerinden gelecek. Toplam rakama bakıldığında ev ürünlerinin payı 273 milyar dolar, tüketici elektroniği ürünlerinin payı da 779 milyar euro olacak. Bu rakam içinde telekom ürünleri 460 milyar euro ile en büyük payı elde ediyor.

214 milyon TV satılacak

İFA verileriyle bu yıl dünya çapında 90 milyar Euro tutarında 214 milyon adet TV seti satılması öngörülüyor. Ortalama fiyat da 422 Euro olarak hesaplanıyor. Bu rakam içinde UHD TV setlerinin adet olarak payı 108 milyon adet, tutar olarak payı da 64 milyar Euro olacak.