İyisiyle kötüsüyle 2015 yılını geride bırakmaya hazırlanıyoruz. Diğer alanlarda olduğu gibi teknolojide de pek çok yeniliğe tanık olduk. Pek çok yeni cihaz ve teknolojinin tanıtımı yapıldı. Giyilebilir teknoloji, akıllı telefonlar, 4.5G, sanal gerçeklik, 3D yazıcılar, nesnelerin interneti, temassız ödeme sistemleri, büyük veri, insansız hava araçları, akıllı Otomobil teknolojileri, akıllı evler, kavisli ve 4K TV’leri bolca konuştuğumuz bir yılı geride bırakıyoruz. 2015’e damga vuran teknolojilere mercek tuttuk.
 
Sahibini tanıyor

Akıllı evler: Önceden sadece buzdolaplarında görülen teknoloji artık kendini kurutma makinesinden tartıya kadar eve ait her cihazda gösteriyor. Aynı zamanda onlarca yazılım firması ‘nesnelerin interneti’ konusunda bir yarış içinde. Bu alanda akıllı ev konsepti en çok parlayan alan oldu. Nest, Samsung, Honeywell gibi firmalar akıllı ev çözümlerini sergiledi. 2015 yılında evlerimiz bizi tanımaya başladı.
 
Giyilebilir teknoloji: Burada akıllı saatler yıla damga vurdu. Apple’ın, Watch’la bu alana girmesi yılın en önemli olayları arasında yer aldı. Watch, Sport ve Edition olmak üzere üç modeli bulunan saat, giyilebilir teknolojiye olan ilgiyi artırdı. Samsung, LG gibi markalar da bu rekabete yeni modelleriyle katıldı. Samsung Gear S2’yi lanse etti. 2015, giyilebilir teknolojiye güvenin arttığı bir yıl oldu.
 
4K her yerde: 4K diğer adıyla UHD TV’ler yaygınlaştı. 4K standardı iyice yerleşti. HD’ye göre sekiz kat daha iyi görüntü sunan 4K TV’ler her markanın yeni modelleri arasında yer aldı. Türkiye 4K yayıncılıkla da tanıştı. TRT, 4K kanalı kurdu. Pek çok maçı 4K canlı yayınladı.Arçelik, Vestel, Samsung gibi markalar da 4K özellikli TV’lerini görücüye çıkardı. TV’lerde bu yıl izlemeyi daha kaliteli kılan kavisli ekran modasını da yaşadık.
 
Üç boyut ve ödeme

Sanal gerçeklik: Facebook’un Oculus Rift’i satın alması bu alanı hareketlendirdi. Sanal gerçeklik gözlüklerinin kullanımı ve satışı artarken bu gözlüklerle kullanılabilecek yeni Oyun ve uygulamaların sayısının da arttığı görüldü. Sanal gerçeklik gözlüklerinde Oculust Rift, Samsung Gear VR, HTV Vive önde görünüyor.
 
Üç boyutlu yazıcılar: Bu teknoloji, birçok farklı malzemeyi kullanarak üç boyut modeli katmanlarına ayırıp tasarlanan modeli gerçek bir ürün olarak ortaya çıkarıyor. Üç boyutlu bilgisayar çizimleriyle ya da internetten indirilen 3D yazıcı programlarla çıktı almak mümkün oluyor. 2015’te üç boyutlu yazıcıların pek çok örneğine tanık olduk. Doğuştan ön ayakları olmayan Derby adlı köpek, 3D Systems tarafından geliştirilen 3D protez sayesinde artık rahatlıkla yürüyebiliyor...
 
NFC ödeme sistemleri:
Yakın alan iletişimi yani NFC teknolojisiyle temassız ödeme de geçen yıl çok sık duyduğumuz bir kavram oldu. Ödeme sistemleri mobil platformda da kendini gösterdi.Turkcell, Mobil Cüzdan’la bu alanda yer alıyor. Apple, Apple Pay’i çıkardı. Her marka NFC kullanarak kendi cihazlarından ödeme yapalarını olanak sağlayan mobil ödeme sistemleri üzerinde çalışıyor. Diğer markalar da bu sisteme üzerinde çalışıyor.
 
İnsansız  otomobil furyası...


İnsansız otomobiller: Google’ın fenomen haline getirdiği kendi kendine giden otomobiller, büyük oto üreticilerini de harekete geçirdi. Google’ın sürücüsüz aracının testleri sürüyor. 2015 yılında pek çok markanın bu alandaki modelini tanıttığına tanık olduk. Mercedes, BMW, GM, Audi,Volvo ve diğerleri... Hepsi bu yıl içinde prototip seviyesini aşmış ilk otonom sürüş örneklerini sundular. Kendi kendine park eden ve internete bağlanabilen otomobiller de yaygınlaşıyor.
 
4.5G: Cepte yeni nesil teknoloji olan 4.5G’nin ihalesi yapıldı. Bu teknoloji sayesinde mobilden dosya indirme hızları 10 katına çıkacak. Makineden makineye iletişim, nesnelerin interneti, bulut bilişim, IPTV hücresel TV gibi alanlarda yeni nesil teknolojiler aracılığıyla yeni hizmetler daha makul fiyatlarla sunulabilecek. Nisan 2016’da hizmete girecek 4.5G için geri sayım devam ediyor. Operatörler, cep telefonları ve tüketiciler yeni döneme hazırlanıyor.
 
Windows 10’lu cepler Türkiye’de
Microsoft’un Windows 10 tabanlı ve Microsoft markalı ilk telefonları Microsoft Lumia 950, Lumia 950 XL ve Lumia 550, şubat ayında Türkiye’de satışa çıkıyor. Lumia 950 ve Lumia 950 XL, 2.250 TL’den başlayan fiyatlarla kullanıcıların beğenisine sunuldu. Microsoft Lumia 550 de 599 TL satış fiyatı ile kullanıcıyla buluşacak. 
Cihazlar, görüntü kalitesi yüksek HD ekranı, 4K video çekme özelliğine sahip üç kat doğal LED flaşı ve 20 megapiksel ‘PureView’ kamera gibi donanımlarıyla dikkat çekiyor. 
Microsoft Türkiye Mobil Cihazlardan Sorumlu Genel Müdürü Sertaç Şener, “Lumia telefonların Windows 10 ile entegre oluşu sayesinde iş ve kişisel iletişimimize getirdiği konforun çok daha iyi farkına varacağız. Dünyanın en üretken telefonu Microsoft Lumia 950 ve 950 XL ile artık PC’de yaptığınız tüm işleri telefonunuzda yapabilirsiniz. Tüm iletişim ihtiyacınızı tek bir cihazla kontrol etme imkanı sunuyorlar” diye konuştu.

Hanife Baş / Milliyet