Apple’ın sadece 2’nci çeyrek kârı olan 13.6 milyar $, 260 şirketin bu yıl elde edeceği toplam kazancın nerdeyse yarısına yakınını oluşturuyor.
 
THY’nin de aralarında bulunduğu toplam 260 havayolu şirketini çatısı altında toplayan ve küresel hava trafiğinin yüzde 83’ünü temsil eden Dünya Hava Taşımacılığı Birliği IATA, 2015 yılı için net kâr tahmini yukarı revize ederek, sektörün bu yıl net kârının 2014 yılına kıyasla 13 milyar dolar daha yukarda gerçekleşeceğini ve 29.3 milyar dolar olacağını açıkladı. Havayollarının toplam gelirleri 727 milyar dolara ve yüzde 4 net kâr marjına ulaşacak.
 
Ancak, genel ekonomik durumdaki iyileşmenin yanı sıra, yüksek doluluk oranları ve petrol fiyatlarındaki düşüşün ve doların değer kazanmasının etkili olduğu bu tablo, teknoloji devi Apple ile kıyaslanınca sönük kaldı. ABD’nin Miami şehrinde yapılan IATA Yıllık Genel Kurul toplantısında bir konuşma yapan IATA Başkanı Tony Tyler, havayolu şirketlerinin yeterince kâr edemediğini ve düşük kâr marjıyla çalıştığını belirterek, bunun önemli bir sorun kaynağı olduğuna ifade etti. Tony Tyler, şöyle konuştu:
 
Yolcu başına 8.27 $
“Ortalamada havayolu şirketlerine taşıdıkları her yolcu için sadece 8.27 dolar gibi bir rakam kalıyor. Bazı şeyleri gözümüzün önüne koyalım. Örneğin tek bir şirket Apple bu yılın sadece ikinci çeyreğinde 13.6 milyar dolar kazandı. Ve kâr marjı yüzde 23.4 ve kimse de onlardan iPad fiyatlarını indirmesini istemiyor. Apple’ın sadece bir çeyrekte elde ettiği kazanç IATA üyesi 260 havayolu şirketinin bu yıl elde edeceği toplam kazancın nerdeyse yarısına yakınına denk geliyor. Kuşkusuz biz kimsenin iş başarısını kıskanmıyoruz. Ancak paydaşlarımızın, özellikle de düzenleyici kurumların, hükümetlerin havacılık sektörünün dünyayı birbirine bağlamakla ne kadar zor bir iş yaptığını anlaması önemlidir.”
 
En kârlı uçuşlar K. Amerika’da
IATA verilerine göre, 2015’te tüm bölgeler kârlılıklarını artıracaklar. ABD’nin de içinde yer aldığı Kuzey Amerika bölgesinde hava yolu şirketlerinin yolcu başına 18.12 dolar kâr elde etmesi bekleniyor. Avrupa bölgesinde şirketler yolcu başına 6.39 dolar kazanırken, Ortadoğu bölgesinde yolcu başına gelir 9.61 dolar olacak. Güney Amerika bölgesi için yolcu başına kâr 2.27 dolar hesaplanıyor.
Gazete Vatan