Türkiye, Seul’deki Kadın Buluşçular Fuarı’na Aynur Aşkı’nın ölen kelebeklerin dokusunun tekstil sektöründe kullanılması; Esra Özkan’ın, denizler için yüzen rüzgar türbini ve Şadiye Temel’in iğne batmasından kaynaklanan bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için geliştirdiği güvenli intraket buluşuyla uluslararası arenada ödül almak için yarışacak.

Erdinç Çelikkan'ın Hürriyet'teki haberine göre Türk Patent Enstitüsü (TPE), 16-19 Mayıs 2014 tarihleri arasında yapılacak Kore Uluslararası Kadın Buluşçular Fuarına üç buluşçuyla katılacak. Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı’nın (WIPO) desteğiyle düzenlenen fuara, geçtiğimiz yıl 30 ülkeden 500’ün üzerinde kadın buluşçu katılım sağlamıştı. 

Aynur Aşkın’ın buluşuna  göre, doğal yollarla ölen kelebekler toplandıktan sonra kanatları, dokuları ve derileri ayrılacak. Bu yolla tekstil kumaş, zemin deri, rugan, elde edilecek.

DENİZ RÜZGARI İLE ENERJİ

Esra Özkan’ın projesiyle denizler üzerindeki hava akımlarını, kendi platformu üzerinde dik ekseniyle her açıdan gelen rüzgarı alarak potansiyel enerjiye çevirecek. Buluş, kullanıcının dilediği yere teknesiyle çekerek götürebileceği “mobil bir enerji kaynağı haline dönüşebilir” düşüncesiyle geliştirildi. Projenin üretimi modern HAWT türbinlerine kıyasla saat başına çok daha ucuz ve yüksek verim sağlayabiliyor.