Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilk girişimcilik işbirliği olma özelliği taşıyan ‘Girişim Fabrikası’ projesinde girişimci arayan yatırımcılar da yer aldı. Burak Coşan'ın Hürriyet'teki haberine göre bu yatırımcıların yaklaşık 350 milyon dolarlık bir fona sahip olduğunu söyleyen Girişim Fabrikası Kurucu Direktörü İhsan Elgin, üç Yunan ve beş Türk girişimcinin turizm, denizcilik, etkinlik, emlak, sağlık, web servisleri ve akıllı ev sistemleri alanlarında yazılım ve donanım içerikli projelerini yatırımcılara tanıttığını ifade etti.

FATURA YOKSA YATIRIM YOK

Yatırımcı ve girişimciyi bir araya getirmek adına projenin çok değerli olduğunun altını çizen Elgin, “Fatura kesemeyen girişimciye yatırımcı da yatırım yapmak istemiyor. Bunun önüne geçmek adına Özyeğin Üniversitesi olarak 1 milyon dolar destek vermeyi planlıyoruz. Bu destekle girişmcilere projeleri daha kabul edilmeden yatırım yapılabilir seviyeye getirmek istiyoruz. Bazı İngiliz ve Türk fonları ile de bu rakamı 10 milyon doları çıkarmak istiyoruz” dedi. 

Girişimcilerin ürünlerini tanıttığı organizasyonda bir çok yatırımcı olduğu söyleyen Elgin, “Tanıtıma katılan yatırımcılar 350 milyon dolarlık bir fona sahip ve yatırım yapacak girişimci arıyor. Ancak girişimci bulmakta zorlanıyor. Bu tip organizasyonlarla yatırımcıları yatırım yapabilecekleri girişimcilerle tanıştırıyoruz” diye konuştu.  

Girişim Fabrikası’nın kâr amacı gütmeyen bir hızlandırma programı olduğunu anlatan Elgin, “Geçen üç yıl içinde 5 binden fazla girişimciye dokunurken, 150’den fazla girişimci ile de birebir çalışma fırsatı yakaladık. Binden fazla kaliteli başvurudan seçtiğimiz yirmi dört girişim, toplamda 3 milyon liradan fazla yatırım ve hibe desteği aldı” dedi.



PROGRAMI TAKİP EDEN YATIRIMCILAR

Girişim Fabrikası’nın öncülüğünde gerçekleştirilen organizayona katılan yatırımcılar ve girişimci destekçilerinden bazıları şunlar: “Galata Business Angels, Simileventure, iLab Ventures, 212 Capital Partners, EIF, Keiretsu Forum İstanbul, Earlybird, Venture Capital, Şirket Ortağım, Angel Investor, Yemek Sepeti, Koç Holding, Collective Spark, Özyeğin Üniversity, 3seas Capital,Endeavor, Turkcell, Türk Telekom, SosyalMedya.Co, Sarı Legal, Türk Ekonomi Bankası, YC Law, EY, Turkcell, Akbank.”

KATILIMCI 8 PROJE

Etkinliğe katılan ve yatırımcı arayan 8 proje bulunuyor. Projeler ise şunlar: Ocakta Mushboom’u yaratan ‘Gulyabani Oyun Stüdyosu.’ Merkezlere, köprülere, ve havalimanlarına olan mesafeleri sunan ve kişinin kriterlerine uygun gayrimenkulü bulan ‘Aradığın Yer’ adlı uygulama. Sağlık alanında yaşanan sorunlar için tasarlanan ‘e-Hastam’ projesi. Depresyon ile mücadelede modern psikolojide kullanılan kavramları teknoloji ile buluşturan sosyal ağ platformu ‘Reedemself’. Denizcilerin yön bulma kabiliyetlerini sanal gerçeklik teknolojileri kullanarak arttırmayı amaçlayan ‘Poseadon’. Etkinlikler ile sponsorları birleştiren ‘Sponsor Boat’ adlı yönetim platformu. Captainwise, Tatilleri istenilen zamanda ve bütçeye uygun şekilde planlamayı sağlayan bir tatil arama motoru. ‘Ingenious’ adlı akıllı ev teknolojileri ile ilgili program. 

BİR FİNALİST ANTALYA'YA

Elgin, fikirlerini yatırımcılara sunma şansını yakalayan 3 Atinalı girişim fikrinden 1 finalist girişimin ise 20-22 Şubat 2014 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleşecek olan Startup Turkey etkinliğinde daha büyük ve uluslararası bir kitleye girişimlerini sunma fırsatını elde edeceğini dile getirdi.


Rakamlarla Girişim Fabrikası

1100
Organizasyona başvuran kişi sayısı

250 
Başvurular sonrası yapılan yüz yüze toplantılar

4.8 milyon 
Programla yaratılan ekonomik etki

24 
Programa kabul edilen proje sayısı

16 
Girişimcilik Fabrikası’nda  mezun olan kişi sayısı


Girişimcilik fabrikasında başarısız olan kişi sayısı

43
Girişimcilerin istihdam ettiği kişi sayısı