Ericsson’ın, mobil dünyanın nabzını tutmak amacıyla yayınladığı “Global Mobilite Raporu”na göre 2020 yılına kadar dünyanın yüzde 70’i 4G kullanıyor olacak.

Global Mobilite Raporu ile Türkiye’nin de içinde bulunduğu Ortadoğu ve Kuzey Doğu Afrika Bölgesi ekinde, mobil ve iletişim teknolojilerinde 2020 yılına kadar yaşanacak değişimlere ilişkin değerlendirmelere yer verildi. Buna göre, mobil abone sayısı, geniş bant ve akıllı cihaz kullanımı gibi pek çok alanda Türkiye’nin de içinde bulunduğu Ortadoğu ile Kuzey Doğu Afrika bölgeleri önemli rol oynayacak. Nüfusu fazla ancak henüz tüm telekom ve teknoloji altyapılarından yeterince faydalanamayan bu bölgelerin, 5 yıl içinde hızla gelişerek, cihaz ve altyapıda Çin, Amerika ile yarışır hale gelecek.

Rapora göre 2020 yılında mobil abone sayısı 9.2 milyara, mobil geniş bant kullanıcı sayısı ise 7.7 milyara ulaşacak. Teknoloji yatırımlarıyla birlikte 2020’ye kadar, dünya nüfusunun yüzde 70’i yani 3.7 milyar kişi 4 ve 4.5G kapsamında olacak.

4.5G’yi bekliyoruz
2014 sonu itibariyle dünyadaki mobil abone sayısının yüzde 10’u, 4G abonelerinin ise yalnızca yüzde 1’i, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesine ait. Bölgede 2014-2020 arasında mobil veri trafiğinde 14 kat büyüme bekleniyor.
Raporun Türkiye’ye ilişkin verilerine göre, akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 65’i kapsama ve kesintisiz iletişim konularına duyarlı. 3G kullanıcılarının yüzde 40’ı sınırsız data planı istiyor ve yüzde 41’i daha iyi bir kapsama ve servis kalitesi olması halinde mobil veri kullanım miktarını artırabileceğini iletiyor. Türkiye’de 3G kullanıcılarının neredeyse yarısının 4.5G’ye geçmek istediği belirtiliyor.