Geleceğin teknolojisi 3D yazıcılar, yeni bir dönemin kapısını aralıyor. Farklı hammadeleri eriterek bilgisayarlarda tasarlanan herşeyi üretebilen bu yazıcılarla, şu anda iPhone kılıfı, oyuncak ve hatta çikolata gibi ihtiyaçlar evde üretilebiliyor. 

FİYATI 1000 DOLAR

Gelecekte ise yapay organ veya et gibi nesneler bu cihazlarla yaratılabilecek. 3D yazıcıların Türkiye satış fiyatları yaklaşık 1000 dolardan başlıyor. Yazıların kullanıldığı hammadenin kilo fiyatı ise 49 Euro. Kablo olarak bir makaraya sarılan bu hammadde, cihaz tarafından eritiliyor. Bilgisayarda tasarlanan nesneler, erimiş hammaddeyle şekil alıyor. Örneğin, bir iPhone kılıfı yaklaşık 15 gram ağırlığında. Bir kiloluk 3D yazıcı hammaddesinden yaklaşık 70 adet iPhone kılıfı üretilebiliyor. Piyasada satılan 20-30 liralık bir iPhone kılıfı yaklaşık 2 liraya denk geliyor. Başka bir deyişle bir iPhone kılıfını bile etiket fiyatından 10 kattan daha düşün bir maliyetle evde üretebiliyor.

TASARIMI BEDAVA

3D yazıcıları kullanmak için bir tasarımcı veya mühendis olmaya gerek yok. 3D yazıcılar için hazırlanan web sitelerinden ücretsiz olan tasarımları kullanmak mümkün. ‘Thingiverse.com’ adındaki sitede oyuncaktan iPhone kılıfına, yedek parçalardan aksesuarlara kadar farklı ürünlerin 3D modeli alınabiliyor. ‘Tinkercad.com’ adresinde ise tasarım online olarak yapılabiliyor. 

ET BİLE ÜRETİLİYOR

Bu teknoloji ile başta tekstil ve otomotiv olmak üzere birçok sektörün üretim modeli değişecek. 3D yazıcılar şu anda bir ‘hobi’ cihazı gibi kullanılsa da gelecekte sanayi için ciddi bir üretim sektörü haline dönüşecek. Mobilyaların kırılan bir parçası veya otomobil kapı kolu bu yazıcılarla üretilebilecek.

Rakamlarla 3D yazıcılar

45 Euro
3D yazıcılarda kullanılan hammaddenin kilosu

66
1 kiloluk hammadden çıkan iPhone kılıfı sayısı

15
Hammaddelerde bulunan ana renk sayısı

20
Türkiye’deki bireysel 3D yazıcı sahibi sayısı

2030
Her evde bir 3D yazıcının olacağı tarih

2020
3D yazıcılarla et üretiminin başlayacağı tarih

3 BOYUTLU YAZICI MERKEZİNİ AÇTI

Üsküdar’da açılan ‘3Dörtgen’ adındaki merkez, 3D yazıcı ve hammadde satışının yanı sıra kullanıcıların evde hazırladıkları tasarımları da basabiliyor. Şirketin kurucusu Furkan Bakır, “Sadece cihaz veya hammadde satışı değil, eğitim odaklı çalışmalar da yapıyoruz. 3D yazıcıların daha iyi anlaşılabilmesi için anaokulu ve ilköğretim okulu öğrencilerine dersler veriyoruz” şeklinde konuştu.

NASIL ÇALIŞIYOR?

3D yazıcılar, eski kâğıt yazıcıların mantığında çalışıyor. 3D yazıcılara kablo şeklinde hammaddeler takılıyor. Bunlar plastik, mısır veya soyadan üretilen ‘PLA’, ahşap ve naylon gibi farklı materyaller. Hammaddenin kilosu 49 Euro. Bilgisayardaki 3D tasarım cihaza gönderiliyor. Cihaz hammaddeyi eriterek tasarımı üretiyor.

ÇİKOLATA DA BOYUTLANACAK

ABD’nin ünlü çikolata markası Hershey’s ile 3D Systems şirketinin üç boyutlu çikolata printeri geliştirmeye başlıyor. Yapılan açıklamaya göre ortaya çıkacak yazıcı sistem, yenebilir üç boyutlu nesneler üretimi noktasında çığır açılacağını belirtti. Ürünün piyasaya sürüleceği tarih konusunda ise açıklama yapılmadı. (Hürriyet - Ahmet Can)