Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 26 Ağustos’ta başkentte yapılacak 4.5G ihalesinde son 48 saate girildi. Kamuoyunda 4G olarak tabir edilen IMT (Uluslararası Mobil Telekomünikasyon) Yetkilendirmesi İhalesi’nde geçen ay yapılan değişiklikle kurulacak yeni altyapılarda asgari “IMT-Advanced” yani 4.5G teknolojisi kullanılması şartı getirildi. 26 Ağustos’taki ihale için Turkcell, Avea, Vodafone ve Netgsm tarafından 50 bin lira bedelle şartname alındı.

Maliyet hesabı değişti
İhalenin katılımcıları belli olurken, ödeyecekleri tutarda asgari 1.1 milyar liralık fark oluştuğu dikkat çekiyor. 26 Ağustos’ta 20 ayrı frekans paketi, açık artırmayla ihale edilecek. 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 MHz bandında 20 ayrı frekans paketinin asgari değer toplamı KDV hariç yaklaşık 2.3 milyar euro olacak.

BTK tarafından ilk önce 4G olarak 26 Mayıs’ta yapılacağı duyurulan ihale, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamada, “Dünya 5G’yi konuşuyor. 4G’yle hiç zaman kaybetmeyelim. Aksi takdirde 4G’ye geçersek Türkiye çöplük haline döner” ifadesini kullanması üzerine, 26 Ağustos’a ertelenmiş, ihale şartnamesi 4.5G olarak yeniden düzenlenmişti. 3 aylık erteleme, kurda rekorlar kırdıran büyük dalgalanma nedeniyle TL cinsinden maliyette büyük fark ortaya çıkardı. 26 Mayıs’ta KDV dahil 7 milyar 791 milyon liralık ihale bedeli, bugün itibariyle 8 milyar 933 milyon liraya yükseldi. 3 ayda 1 milyar 142 milyon liralık fark oluştu. Bir başka deyişle şirketler 4.5G hızı için ekstradan asgari 1.1 milyar lira kadar daha fazla ödeme yapacak.

1 Nisan 2016’da hizmete girecek
İhalenin ardından tahsis edilecek frekanslardan 1 Nisan 2016’dan itibaren yeni teknolojiyle hizmet sunumuna başlanabilecek. İşletmecilere yetkilendirmenin ardından 8 yıl içinde Türkiye’nin nüfusunun yüzde 95’ini kapsama zorunluluğu getirildi. Uzunluğu 1 kilometrenin üzerindeki tüneller, otoyollar ve yüksek hızlı tren hatlarını da 3 yıl içinde kapsayacak olan 4.5G ile bu hatlarda yolculuk yapan vatandaşlar seyahatlerinde mobil genişbant hizmeti alabilme imkanına kavuşacak.

Şartnamede yapılan değişiklikle işletmecilerin Ar-Ge merkezlerinde istihdam edilmesi gereken asgari nitelikli Ar-Ge personeli sayısı yüzde 50 arttırıldı. İşletmecilere yatırımlarının en az yüzde 10’unu KOBİ niteliğindeki tedarikçiler tarafından Türkiye’de üretilen ürünlerden sağlama yükümlülüğü getirildi. Şartnamede yapılan değişiklikle yerli ürün kullanma oranları, birinci yıl için en az yüzde 30, ikinci yıl için en az yüzde 40 ve üçüncü yıl ile devam eden yıllarda ise en az yüzde 45 olarak yeniden belirlendi.

2029’a kadar yetki
Kapalı teklif açık ihale usulü ile gerçekleştirilecek 26 Ağustos çarşamba günkü ihale, teklif zarflarının açılmasıyla başlayacak. İhale komisyonunun teklif zarflarındaki evrakı kontrol etmesinin ardından 20 ayrı frekans paketi, açık artırmayla ihale edilecek.

Mobil şebeke işletmecilerine tahsisli mevcut frekans miktarı 183 MHz iken ihale kapsamında tahsis edilecek yeni frekanslarla toplam 573 MHz’a çıkacak. İhaleyle tahsis edileceklerle toplam frekans miktarı mevcut frekansların 3, mobil geniş bantta data hizmeti sunulacak frekansların ise 5 katı olacak. İhaleyi kazanacak operatörün yetkilendirme süresi, 30 Nisan 2029’a kadar devam edecek. İhale sonrasında söz konusu frekanslar kullanılarak tüketicilere 5G de dahil yeni teknolojiler sunulabilecek. 4.5G teknolojisiyle sunulacak hizmet sayesinde vatandaşlar bilgiye çok daha hızlı bir şekilde erişme imkanına kavuşacak.