Vodafone Türkiye, dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisi 4G için çalışmalarını yoğunlaştırdı. Türkiye’deki tüm altyapısını 4G’ye geçiren operatör, Türk kullanıcılara yurtdışında 4G dolaşımından yararlanma hakkı da tanıyor.

Hanife Baş'ın Milliyet'teki haberine göre Portekiz Lizbon’da grubun 4G vizyonunun paylaşıldığı toplantıda konuşan Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, dijital dönüşüm planlarına devam edeceklerini belirterek, bunun için de Nisan 2014-Mart 2016 tarihleri arasında 2 milyar TL’nin üzerinde yatırım yapacaklarını açıkladı.

Yurtdışında deneyim

Teknoloji yatırımlarının şebeke, bireyler ve kurumları dijitalleştirmek üzere üç bölümden oluşacağını dile getiren Öğüt, “4G’ye yatırım bu anlamda çok önemli. 4G hazırlığında önemli aşamaya geldik. Vodafone Red’li abonelerimize 4G’de yurtdışında dolaşım hakkı sağladık. Portekiz, Yunanistan, Romanya, İspanya ve İtalya’da, 4G’yi deneyimliyor. 4G servisi olmadan abonelerine 4G erişimi sağlayan ilk operatörüz” dedi.

Öğüt, yurtdışı dolaşımda 4G dolaşım hizmeti alınacak ülke sayısını bu yaz 18’e çıkaracaklarını ve abonelerin aynı Türkiye’de telefon kullanır gibi 4G’ye adım atmış olacaklarını kaydetti.

Öğüt, Vodafone Grubu’nun 4G’de ciddi deneyimi bulunduğunu ve Avrupa’da pek çok ülkede 4G lansmanı yaptığını anımsatarak, “Türkiye’de altyapımız 4G’ye hazır ama henüz lisanslar yok. Lisansların 2015 sonu 2016 başı gibi çıkarılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Vestel’le cep üretimi

Gökhan Öğüt, yerli 4G uyumlu cep telefonu üretimi için de Vestel’le anlaştıklarını aktararak, şunları söyledi: “Türkiye’de yıllık 7 milyon akıllı cep telefonu satılıyor. Bunun 600 bini 4G’ye uyumlu. 120 bini de şu anda 4G’de kullanılabilir durumda. Hazırlıklarımızın bir parçası olarak 4G uyumlu Vodafone Smart Power 4’ün ağustos ayında üretimine başlıyor olacağız. 5 inç’lik ekran boyutu olan telefonu Türkiye’de üretmek için düğmeye bastık. Samsung, Apple gibi üreticilerin uyumlu telefonlar üretmesi için de işbirliği içindeyiz.”

Hız 300 megabite çıkacak

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Jorge Fernandes ise 4G’nin getirecekleri konusunda şunları söyledi:
“- Mevcut teknolojilere göre yüksek hız ve daha az gecikme süresi sağlıyor. Çok oyunculu online oyunlar, yüksek performanslı bulut platformları, akan ses ve görüntüler, yenilikçi sağlık, güvenlik, eğitim gibi alanlarda kullanıcı deneyimini artıracak.
- Büyük miktarlarda veri transferinde 4G büyük avantaj sağlayacak.
- 2010 yılından beri LTE teknolojisini BTK’dan aldığımız izinlerle test ediyoruz. Geçen yılın Temmuz ayında LTE-Advanced testiyle tek modem kullanarak 300 Megabit saniye hıza ulaştık.
- Aralık ayında VoLTE testini başarıyla gerçekleştirdik. Şimdi de 4G uluslararası dolaşımının Türkiye’den yurtdışına giden müşterilerimizin yaralanmasını sağlıyoruz.
- Beş ülkeden birini ziyaret etmeden önce 4G YURTDIŞI yazıp 7000’e ücretsiz SMS atanlar bu hizmetten yararlanabiliyor. Her Şey Dahil Pasaport’un akıllı ücretlendirme altyapısı sayesinde sadece kullanım yapılan gün başına 9.90 TL ücret alınıyor.”