4G ihalesi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından 26 Mayıs Salı günü Ankara'da yapılacak.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan konuya ilişkin ilana göre, ihale sonucunda verilecek olan yetkilendirmenin konusu, IMT hizmet ve altyapılarına ilişkin mobil elektronik haberleşme şebekesinin kurulması, geliştirilmesi, işletilmesi ve şebekenin yetkilendirme süresi sonunda BTK veya BTK'nın göstereceği kuruluşa çalışır vaziyette ve bedelsiz olarak devredilmesinden oluşuyor.

Yapılacak ihalede 800-900-1,800-2,100 ve 2,600 MHz frekans bantlarında toplam 20 ayrı frekans paketi satılacak. Frekans paketlerinin toplam asgari bedeli yaklaşık olarak 2.3 milyar euro olarak belirlendi.

İhale sonucunda 800 MHz, 900 MHz, 1,800 MHz ve 2,100 MHz frekans bantlarında tamamı GSM imtiyaz sözleşmesi ve IMT-2000/UMTS imtiyaz sözleşmesi sahibi olmak üzere en fazla üç işletmeci, 2,600 MHz Frekans Bandında ise üçü GSM imtiyaz sözleşmesi ve IMT-2000/UMTS imtiyaz sözleşmesi sahibi istekliler olmak üzere en fazla dört işletmeci yetkilendirilecek.

Yetkilendirme süresi, yetkilendirme tarihinden itibaren 30 Nisan 2029'a kadar olacak. IMT hizmet ve altyapılarına ilişkin yetkilendirme ihalesi 26 Mayıs günü 10.30'da Ankara'da yapılacak.

4G hayatımıza neler getirecek?

3G teknolojisinin bir sonraki adımı olan 4G sayesinde akıllı cihazların veri indirme hızında gözle görülür bir hız artışı yaşanacak. 3G'ye sahip bir cihazla oyun yüklemek ortalama 3 dakika sürerken, bu hız 4G'de 25 saniyeye düşüyor.3G'li bir cihazda kullanıcılar ortalama 10 saniyede müzik indiriyor. 4G bu süreyi 1 saniyeye düşürüyor. 3G'de video yüklemek isteyen kullanıcılar ortalama 20 saniye beklemek zorunda.4G'de işe bu süre 1 saniye.HD video izlemek için gereken bekleme süresi 3G'de 1.5 dakika. 4G ise bu süreyi 30 saniyeye düşürüyor.

3G'li bir cihaz ortalama 25 saniyede fotoğraf indirebiliyor. 4G'de ise kullanıcılar 1 saniyede bu işlemi yapabilecek.4G için uzun süredir yatırım yaptıklarının altını çizen Turkcell Genel Müdür Vekili İlker Kurugöz, "İhale bugün bile yapılsa şartname koşullarını yerine getirecek noktadayız" ifadelerini kullandı.

4G'yi dijitalleşmenin yeni sayfası olarak gördüklerini belirten Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, global pazarda 4G'ye diğer operatörlerden önce geçtiklerinin altını çizdi. Öğüt, "Vodafone ile herkes ilk günden itibaren 4G'ye hazır olacak" dedi. Türk Telekom Grubu Bireysel İş Birimi CEO'su Erkan Akdemir ise, "Grubumuz 4G'nin başarısı için gereken tecrübeye, vizyona ve kaynağa sahip" ifadelerini kullandı.