Dördüncü nesil iletişim teknolojisi 4G, bu hafta gündemi belirledi. Mayıs 2015’te Türkiye’ye gelmesi için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan sözünü verdi. 4G, mobil teknolojide 3G’nin devamı. Şu anda Türkiye’de üçüncü nesil 3G teknolojisini kullanıyoruz. 4G tamamen internet (IP) tabanlı olacak. Hızı da 3G’yle karşılaştırılamayacak kadar yüksek.
Ülkemizde üçüncü nesil haberleşme sistemi, 2008 yılında yapılan ihale sonrasında kullanılmaya başlandı. Turkcell A tipi, Vodafone Türkiye B tipi, Avea ise C tipi lisanslar için toplamda 1.97 milyar lira lisans bedeli ödedi. Tam olarak 2009 yılında uygulamaya geçen sistemle, mobil internet ve data gelirlerinin önemli ölçüde yükselmesi de sağlandı.
 
Yeni modeller uyumlu
4G teknolojisi için bir yıl beklememiz gerekse de 4G teknolojisine uygun cep telefonu sayısı şimdiden 2.5-4 milyon rakamına ulaşmış durumda. Üreticilerin yeni çıkardığı cep telefonu modellerinin büyük bir çoğunluğu 4G ve LTE (Long term evolution) teknolojisiyle uyumlu. Büyük üreticiler, Samsung, HTC ve Apple’ın yeni modelleri Galaxy Note 4, iPhone 6, HTC One (M8) bu teknolojiye uygun. Yerli modeller, Vodafone Smart Power 4 ve Turkcell T50 gibi modeller de buna sahip.
Dünyada 4G’ye uyumlu cep modelleri, 2012 yılı sonunda planlanmaya başladı. 2013 yılı ortasında ise bu modellerin satışları start aldı. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bu yeni nesil telefonlar revaçta. Yani şu anda 4G hizmeti olmasa da ülkemizde pek çok kişinin telefonu bu teknolojiyi destekliyor.
Türkiye’de her yıl 12 milyon telefon satılıyor. Bu telefonların yüzde 40’ı yani 4 milyonu bu teknolojiye sahip. Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği (MOBİSAD) Genel Sekreteri Ömer Kavas, 4G teknolojisinin sektöre hareket getireceğini belirterek, “2013’ten beri satılan telefonların büyük kısmı bu teknolojiye sahip. Üst segmentteki bütün modeller 4G’ye uyumlu. Bu teknolojinin lisansı dağıtılırsa eski cep telefonlarında da ciddi değişim yaşanacak. Ama internet tabanlı bu teknoloji yazılım yüklemeyi desteklediği için cihaz değişimi eskiye nazaran daha az olacak” dedi.
 
4G neler getirecek?
-  Cep telefonuyla internete bağlananlar ve video seyredenler için büyük bir avantaj sağlıyor.
-  4G ağında veriler cep telefonuna 100 Mbps’a ulaşan hızlarda aktarılabilecek.
-  Bu teknolojiyle bir veri 1 saniye gibi bir hızda cep telefonlarına indirilebilecek.
-  Büyük boyutlu film ve videoların cebe indirilmesi saniyeleri alacak.
-  Video görüşmeleri kesintisiz ve daha hızlı olabilecek.
 
Akıllı kapsamayla pil ömrünü uzattı
Cep telefonu kullanıcılarının en büyük sorunu olan pilin bitmesi sorununa operatörlerden teknolojik bir çözüm geldi. Vodafone Türkiye, ‘akıllı kapsama teknolojisi’yle akıllı telefonların pil ömrünü yüzde 25’e varan oranda uzattığını açıkladı.
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, abonelerinin hayatını kolaylaştırmaya odaklanan bir operatör olduklarını belirterek, “Günümüz mobil kullanıcısının önündeki en büyük engellerden birini oluşturan pil ömrü sorununa çözüm getirmek için pil ömrünü uzatacak bir teknolojiyi de şebekemize entegre ettik. 3G uzmanlığımız ve teknolojimizle harmanladığımız ve ‘Vodafone Akıllı Kapsama Teknolojisi’ adını verdiğimiz şebekemiz sayesinde akıllı telefonların pil ömrünü yüzde 25’e varan oranda uzatıyoruz” dedi.
 
5 milyar TL’lik yatırım
Süel, Vodafone şebekesinin sunduğu pil ömrü avantajının bağımsız araştırma şirketi Phimetrics’in İstanbul genelinde gerçekleştirdiği ölçümlemelerle de kanıtlandığını kaydetti. Süel, beş cep telefonu markası üzerinde aktif olan akıllı şebekenin ilk etapta İstanbul gibi büyükşehirlerde uygulanacağını daha sonra diğer şehirlere yayılacağını da kaydetti.
‘Dijital Dönüşüm Hareketi’ doğrultusunda 1 yılda 1 milyar TL’yi son 5 yılda 5 milyar TL’yi aşkın yatırım yaptıklarını da aktaran Hasan Süel, şunları kaydetti: “Vodafone’un şebeke yatırımları içinde 4G hazırlıkları da önemli bir yer tutuyor. 4G’ye herkesten önce hazırdık.
 4G uluslararası dolaşım hizmetini Türkiye’de sunan ilk ve tek operatör olarak, Vodafone Red abonelerimize, 28 ülkeyi kapsayan geniş bir coğrafyada 4G teknolojisinin özelliklerinden yararlanma imkanı veriyoruz. Lisans verilmeye başlandığında, Vodafone Türkiye olarak 4G’ye geçmeye hazırız.”
 
‘Rekabet bozulmamalı’
Hasan Süel, bir soru üzerine de 2015 yılında çalışmaları hızlanması beklenen 4G ihalesinde operatörlerin en etkin yatırım yapabileceği frekansların rekabeti bozmayacak şekilde verilmesi gerektiğini söyledi. Süel, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Lisans ihalesi rekabeti bozan unsurlar içermemeli. Operatörlerin en etkin yatırım yapabileceği frekanslar verilmeli. 800 Mhz bandı bunun için çok elverişli. Sadece tek bir frekansın değil, farklı frekansların verilerek bunları birleştirilebileceğimiz bir ortam yaratılması gerektiğini düşünüyoruz ki hızlı hizmeti verebilmeliyiz.”
Hanife Baş / Milliyet