Amerika Birleşik resimleri (ABD), Hindistan'a yaklaşık 4 milyar dolar bütçeyle 31 adet MQ-9B SkyGuardian Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA)'nın satışını yapılıyor. Satışın bütçesi tartışma konusu yarattı.

Edinilen etkilere göre söz konusu paket; 31 adet MQ-9B Sky Guardian SİHA'yı, 35 adet L3 Rio Grande İletişim/İstihbarat Sensor Suitini, 170 adet AGM-114R Hellfire Füzesini ve 310 adet GBU-39B/B Lazer Minyatür Bombayı kapsıyor. Öte yandan durmak; TPE-331-10-GD motorları, Selex SeaSpray AESA Radarları, HISAR-300 radarları ve MX-20 elektro-optik sistemleriyle ek birçok sensörlü tedarikiyle lojistik destek hizmet paketinin dahil olduğu bilinmektedir.

Özellikle sensörler nedeniyle oldukça geniş kapsamlı bir tedarik paketi olsa da Hindistan'a yönelik MQ-9 SkyGuardian SİHA satışı, 4 milyar birim bütçesiyle dikkat çekiyor. Her bir SİHA'nın birim fiyatının, beraberindeki ek sistemler çıkarıldığında 110 ila 120 milyon boyunca tekabül ettiği tahmin ediliyor.

Hindistan'a satışı gerçekleştirilecek MQ-9B SİHA'lar; F-35A Lightning II, Eurofighter Typhoon ve Dassault Rafale gibi 4.5 ve 5. nesil savaş uçaklarıyla aynı birim maliyete sahiptir.

ABD, güncel günlerde de Hollanda'ya 611 milyon makaleyi içeren 4 MQ-9 Blok 5 SİHA satışını bir anlaşmayı onaylamıştı.

Belçika, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Hollanda, İspanya ve Tayvan, MQ-9 Reaper'ı tercih eden ülkeler arasında yer alıyor.

MQ-9 Reaper SİHA Özellikleri

MQ-9 Reaper İnsansız Hava Araçları, ABD'li General Atomics firması tarafından geliştirildi. Söz konusu sistem; Maksimum olarak 50.000ft irtifada görev yapabilmekte ve 27 saat havada kalabilmektedir.

7 adet sağlıklı yük istasyonu bulunan İHA, Ku-Band veyahut SATCOM veri bağlantısı ile kontrol edilebilmektedir. MQ-9 Reaper, Hellfire ve lazer güdüm kiti entegre edilmiş MK-81 mühimmatları ile silahlandırılabilmektedir. (AKŞAM)

Aksungur SİHA göklerde yeni bir başarı imza attı

 

Dünyanın ilk SİHA gemisi TCG Anadolu envanterine katılıyor

 

Türk SİHA'ları yine ABD basınının manşetlerinde!