ABD Ulusal Savunma Ajansı’nın (NSA) elektronik takipte topladığı verileri saklayacağı devasa veri merkezini, sık sık yaşanan elektrik sorunlarından ötürü bir türlü devreye sokamadığı ortaya çıktı
Firari ajan Edward Snowden’ın sızdırdığı belgelerden ötürü aylardır dünya gündeminden düşmeyen ABD Ulusal Savunma Ajansı’nın (NSA) büyük bir teknik sorun yaşadığı ortaya çıktı. Wall Street Journal gazetesinin haberine göre ajans, takibe aldığı yüzbinlerce kişinin cep telefonu görüşme kayıtları, e-posta yazışmaları ve sosyal medya girdilerini saklamak için Utah eyaletinde devasa bir veri bankası kurdu, ama bu merkezi bir türlü devreye sokamıyor. Salt Lake City yakınlarındaki küçük Bluffdale kasabasında, 1.4 milyar dolar harcanarak 93 bin metrekarelik devasa bir binada kurulan veri merkezinin elektrik sistemi son 13 ayda 10 kez çöktü. Merkezde çalışanlar, kesintilerin, elektrik kutuları içinde “bir şimşek çakmasının ardından gelen küçük patlama ile” meydana geldiğini anlattı. Patlamanın etkisiyle metal ve plastik aksam eriyip kısmi yangınlara yol açtı. Proje yetkililerine göre elektrik sisteminin her çöküşü projeye 100 bin dolar ek maliyete yol açtı.

NEDENİ ARAŞTIRILIYOR
NSA sözcüsü Vanee Vines, sorunların yaşandığını doğruladı, ancak bunun nedeni konusunda net bir açıklama getirmedi. Nedeni henüz anlaşılmamış olsa da proje yetkilileri elektrik çöküntülerinde “sabotajcı parmağı” olduğuna inanmıyorlar. Elektrik sistemini üstlenen KlingStubbings mimarlık şirketi ile üç inşaat şirketinden oluşan konsorsiyumdan yapılan açıklamalarda son derece karmaşık yapıya sahip elektrik sisteminde sorunların tespit edildiği ve sorunun tekrarlanmaması için yolların araştırıldığı belirtildi.
100 BİN TANE ABD KONGRE KÜTÜPHANESİ ALIR
NSA’nın Utah veri merkezinin kapasitesi tam bilinmiyor. Ancak uzmanlara göre en az 1 exbibyte vela 1 zebibyte kapasitesinde olabileceğini söylüyorlar. Bu kapasite ile NSA, Google’dan da fazla veri saklayabilecek. Bir başka deyişle merkez, dünyanın en büyük kitap ve bilgi bankalarından biri olan ABD Kongre Kütüphanesi’nden 100 bin tanesine eş değer veri kapasitesine sahip. 1.4 milyar dolarlık yeni veri merkezinin 7. 500 nüfuslu Bluffdale’e kurmasının sebebi bölgede elektriğin ucuz olması. Veri merkezini çalıştırmak için 65 MW elektriğe ihtiyacı var. Bu miktar 20 bin nüfuslu bir kentin elektrik tüketimine eşit.