Biden yönetimi bugün Çin'deki hassas teknolojilere yönelik bazı ABD yatırımlarını yasaklama ve bazı yatırımların da hükümete bildirilmesini zorunlu kılma planlarını açıkladı.

Başkan Biden, askeri, istihbarat, gözetleme ve siber imkanlar için kritik öneme sahip hassas veya gelişmiş teknolojiler ile ürünler geliştirmeye ve kullanmaya çalışan riskli ülkelerin, ABD’ye yönelik ulusal güvenlik tehdidini ele alan bir başkanlık kararnamesi imzaladı.

Başkanlık kararnamesiyle, Maliye Bakanı'na üç sektörde ulusal güvenlik açısından hassas teknolojiler içeren faaliyetlerde bulunan Çin kuruluşlarına yönelik belirli ABD yatırımlarını düzenleme yetkisi verildi. Bu sektörler, yarı iletkenler ve mikro elektronik, kuantum bilgi teknolojileri ve belirli yapay zeka sistemleri olarak sayıldı.

Program, özellikle askeri veya istihbarat amaçlı kullanımlar için özel olarak tasarlanmış gelişmiş yarı iletkenler, kuantum bilgi teknolojileri veya yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesiyle ilgili belirli faaliyetlerde bulunan kuruluşlara yatırım yapılmasını potansiyel olarak yasaklayacak.

Ayrıca çift kullanım için tasarlanmış ancak ulusal güvenlik tehditleri oluşturan daha az gelişmiş yarı iletkenlerin veya yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesiyle uğraşan kuruluşlara yapılan yatırımlar için bildirim gerektirecek.

"EKONOMİ DEĞİL, ULUSAL GÜVENLİK" KARARI

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Biden yönetiminden üst düzey yetkililer, yeni önlemlerin ekonomi değil ulusal güvenlikle olduğuna dikkat çekti ve ‘’Sınır ötesi yatırım akışlarının ABD'nin ekonomik canlılığında oynadığı önemli rolün farkındayız ve bu başkanlık kararnamesi, bir yandan açık yatırıma yönelik uzun süredir devam eden taahhüdümüzü sürdürürken diğer yandan ulusal güvenlik çıkarlarımızı sınırlı bir kapsamda korumayı amaçlamaktadır’’ dedi.

Yönetim açıkladığı yeni plan Çin'deki ABD özel sermayesi, risk sermayesi ve ortak girişim yatırımları gibi aktif yatırımları hedef alıyor.

Başkan Biden'ın talimatıyla Maliye Bakanlığı, iki temel hedefi gerçekleştirecek kuralları yürürlüğe koyacak. Birincisi, ABD'li tarafların belirli işlemleri hazineye bildirmesi gerekliliği, ikincisi ise ABD'li tarafların diğer bazı işlemleri gerçekleştirmesinin yasaklanması.

Yeni sınırlamalar, sermayenin yanı sıra somut faydalar da sağlayabilecek yatırım türlerine odaklanıyor. Bunlar arasında özel sermaye ve risk sermayesi yatırımları, ortak girişimler ve sıfırdan yatırımlar yer alıyor. Bu tür yatırımlar ilgili ülkelere üstünlük ve hassas teknoloji sağlıyor.

Planlar, ABD sermayesi ve uzmanlığının, Çin'in askeri modernizasyonunu destekleyebilecek ve ABD ulusal güvenliğini tehdit edebilecek teknolojilerin geliştirilmesine yardımcı olmasını önlemeyi amaçlıyor.

ABD'den 'yapay zeka' yarışması

 

ABD'de siber saldırı

 

ABD'li teknoloji şirketleri son aylarda gelirlerini artırdı