İnsansız hava araçlarının (İHA) küçük modeli drone'ların kullanımı her geçen gün yaygınlaşıyor. Kargo taşımacılığından, ambulans ve sağlık hizmetlerine kadar birçok alanda kullanılan drone'lar, izinsiz ve uçuş güvenliğini hiçe saymaları nedeniyle remi kurumların cezalarıyla karşılaşmaya başladılar.
 
En son olayda, Amerikan Federal Havacılık Dairesi (FAA), müşterilerine hava fotoğrafçılığı hizmeti veren SkyPan isimli drone şirketine tam 1.9 milyon dolarlık ceza kesti.
 
 
Webrazzi’de yer alana habere göre SkyPan, geçmiş yıllarda yaptığı izinsiz ve uçuş güvenliğini hiçe sayan drone uçuşları nedeniyle bu cezayı aldı. New York ve Chicago semalarında yapılan drone uçuşları için hiçbir izin almayan şirket, bir işletme olduğu ve ticari uçuşlar yaptığı için oldukça ciddi bir cezai bedelle karşı karşıya kalmış oldu.
 
Hava fotoğrafçılığı yapan şirket, yaptığı 65 izinsiz uçuş yüzünden cezayla muhatap durumda. Bununla birlikte SkyPan’e gelen suçlamalar arasında hava araçlarında bulunan ve diğer uçaklardaki çarpışma önleyici sistemlere sinyal gönderen transponder adı verilen cihazın bulunmaması, irtifa raporlama ekipmanı ve iki yönlü radyo ile donatılmamış olmaması da SkyPan’e verilen cezayı ağırlaştıran konulardan.
 
Ülkemizde de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü‘nün kurallarını belirlemeye çalıştığı drone uçuşları, özellikle İstanbul Atatürk Havalimanı’nda uçuş güvenliğini bugüne dek pek çok kez riske atmıştı. Bu konuda Türkiye’de uçuş güvenliğini riske edenlerle hukuki süreç başlıyor. Ancak ABD’de şirket düzeyinde ve sivil cezalar gelmeye başlaması, drone ve izinli uçuşun ne kadar önem arz ettiğini kanıtlıyor.