Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) bir yandan yapay zekâ ile yapılan eserler "sanat" sayılabilir mi tartışması sürerken, bir yanda da yapay zekânın yaptığı eserlere telif hakkı ödenebilir mi tartışması sürüyor. Ancak ABD mahkemesi bu konuya son noktayı koydu.

Mahkeme yapay zekâ ile ilgili kritik bir karar vererek, "Yapay zekâ ile üretilen sanat eserlerinin telif hakkı olamaz." dedi.

Washington D.C.'deki bir ABD mahkemesinde alınan kararda, yalnızca insan kaynaklı eserlerin telif hakkı alabileceği vurgulandı.

Reuters'ın haberine göre cuma günkü karar, Telif Hakları Ofisi'nin bilgisayar bilimcisi Stephen Thaler'ın yapay zeka sistemi DABUS adına yaptığı başvuru sonrası verildi.

Bu kararla, Thaler'in DABUS tarafından yaratıldığını söylediği buluşları kapsayan ABD patentleri için yapılan telif başvuruları reddedildi.

TEMYİZE GİDİLECEK

Thaler, DABUS tarafından üretilen patentler için Birleşik Krallık, Güney Afrika, Avustralya ve Suudi Arabistan dahil olmak üzere diğer ülkelerde de başvuruda bulunurken sınırlı başarı elde etti.

Thaler'ın avukatı Ryan Abbott pazartesi günü yaptığı açıklamada, karara katılmadıklarını ve temyize gideceklerini söyledi.

Telif Hakları Ofisi ise yaptığı açıklamada "mahkemenin doğru sonuca ulaştığına inandığını" söyledi.

Hızla büyüyen yapay zekâ alanı, yeni fikri mülkiyet sorunlarını gündeme getirdi.

Telif Hakları Ofisi, daha önce de bir sanatçının Midjourney adlı yapay zekâ sistemi aracılığıyla ürettiği görüntülere ilişkin telif hakkı talebini reddetmişti.

2018 yılında da Thaler, yapay zekâ sistemi tarafından insan katkısı olmadan yaratılan "Cennete Yeni Bir Giriş" adlı görsel sanat eserinin telifi konusunda olumsuz yanıt almıştı. (NTV)

Yapay zeka dolandırıcılığına karşı "sosyal medya" uyarısı

 

Yapay zeka ürünü eserler telifi davaları bekliyor

 

Dijital telif dönemi: Alman modeli örnek alınsın!