ABD hükümeti Nvidia'ya bazı üst düzey yapay zeka çiplerini lisanssız olarak Çin'e göndermeyi derhal durdurması gerektiğini bildirdi.

ABD Ticaret Bakanlığı 18 Ekim'de bir dizi yeni yarı iletken ihracat kısıtlaması yayınladı. Yeni kurallar, gelişmiş yapay zeka çipleri için tanımları sıkılaştırdı ve Çin'e yeniden satışları önlemek için 40'tan fazla ülkeye yapılan sevkiyatlar için ek lisanslama gereklilikleri gibi önleyici tedbirler ekledi.

Yeni kısıtlamalar 16 Kasım'da yürürlüğe girecekti. Ancak Nvidia, Washington tarafından daha sıkı ihracat kontrollerinin güncellenmiş işlemci performans sınırını aşan ve veri merkezleri için tasarlanan veya pazarlanan tüm ürünlerine uygulanacağı konusunda bilgilendirildiğini açıkladı.

Nvidia'nın A800 ve H800 çiplerini ABD'den lisans almadan Çin'e göndermeyi durdurması gerekiyor. Bunlar, ABD'nin Ekim 2022'de orijinal yapay zeka çipi ihracat kısıtlamalarını uygulamasının ardından şirketin A100 ve H100 yapay zeka işlemcileri için Çin pazarına sunduğu iki alternatifti.

Çip tasarımı ve üretiminde işbirliğine destek verilecek

 

Çip devi TSMC'nin kârında büyük düşüş

 

Rusya'dan yerli çip üretimi için önemli adım

 

Elon Musk beyin çipi deneylerine başlıyor!