Başkan Trump hükumetinin Çinli firmalara getirdiği yasak dolayısıyla en çok etkilenen firmaların arasında şüphesiz Huawei de yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde İngiltere’deki 5G altyapısından uzaklaştırılması kararlaştırılan firma için yeni bir baskı sürecinin devam ettiği iddiası ortaya atıldı. İddiaya göre Washington yönetimi, Avrupa ülkelerinde faaliyetlerine devam eden Huawei ile ortaklıklarını bitirme konusunda baskı yapıyor.

Huawei yasak nedeniyle Avrupa’da zor günler yaşıyor

Firmanın Avrupa Başkan Yardımcısı olan Abraham Liu tarafından ortaya atılan iddiaya göre,  Çinli telekom devi Huawei, ABD’nin yarı iletken teknolojisine erişimini kısıtlamasından ve yaptırımlardan dolayı oldukça zor durumda. Ancak tüm bunlara rağmen 5G ağı üzerinde müşterilerine elinden gelen hizmeti sağlıyor. Avusturyalı Kruier gazetesine konuşan Liu, “Geçen yıl başlayan yaptırımlardan bu yana, ABD’li tedarik üreticilerinin bizimle iş yapmasına izin verilmiyor. Bu nedenle önceki ortaklarımızla çalışma şansını bulamıyoruz. Bu nedenle Ağustos ayı itibariyle her şey daha da zorlaştı” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Liu firmanın Pekin için casusluk yaptığı iddialarını bir kez daha yalanlayarak, ABD’nin çip üreticilerine şantaj yaptığını belirtti. Sahip oldukları altyapı sayesinde de hizmetlerine devam edeceklerini ifade eden Başkan Yardımcısı, Yine de, ileriye doğru yapılan yatırımlar nedeniyle 5G sektöründeki Avrupalı müşterilerine hizmet verebileceklerini söyledi.

Dünyanın en büyük teknoloji firmalarından olan Google’ın Android işletim sistemini yeni Huawei marka telefonlar için teknik desteği yasaklamasından sonra, milyonlarca kullanıcısına yardımcı olmak için hala bir çözüm bulabilmiş değil.  Zira halihazırda Avrupa’da 90 milyon civarında Huawei kullanıcısı bulunduğu belirtiliyor. Google’ın yasağının ardından firma bu kullanıcılara nasıl yardım edeceğinin cevaplarını arıyor.