EDPS'nin açıklamasında, Pegasus casus yazılımının "günlük hayatın en mahrem yönlerine müdahale edebilecek, benzeri görülmemiş bir müdahaleciliğe" neden olabileceği söylendi. Açıklamada, "AB'de Pegasus'a benzer casus yazılımların geliştirilmesi ve konuşlandırılmasının yasaklanması, temel hak ve özgürlüklerimizi korumak için en etkili seçenek olacaktır" ifadeleri yer aldı.

Teknoloji kadar mahremiyet de önemli

Öte yandan açıklamada, Pegasus gibi araçlarla ilgili tartışmaların merkezinde sadece teknolojinin kullanımı değil, "mahremiyet hakkına verilen önemin de" yer alması gerektiği vurgulandı.

Ne olmuştu?

Paris merkezli kar amacı gütmeyen bir grup gazeteciden oluşan Forbidden Stories çatısındaki 17 medya kuruluşu, geçen yıl Pegasus'un küresel bir ortamda gazetecilere, hükümet yetkililerine ve insan hakları aktivistlerine ait akıllı telefonları "hacklemek" için kullanıldığını ortaya çıkarmıştı. Yazılımın çeşitli ülkelere satıldığı anlaşılmış, bu ülkelerin muhalifleri, avukatları, gazetecileri ve "düşmanlarını" dinlemek için söz konusu yazılıma başvurduğunun açıklanması üzerine skandal daha da büyümüştü.

Pegasus'u üreten şirketin CEO'su istifa etti

 

Pegasus, Filistinli aktivistlerin cep telefonlarını da hack'lemiş

 

Pegasus casus yazılımı dev anlaşmayı iptal ettirdi