Dünyada en güçlü rekabet alanlarından birini akıllı telefonlar oluşturuyor. Üstelik bu rekabete Türkiye'de yerli markalar da katılıyor. "Yerli marka" dememizin sebebi üretimden kaynaklanmıyor. Etkin maliyet kontrolü, taze teknoloji, büyük ekranlı çekici tasarımın bir araya getirdiği ekonomik ama güçlü telefon, yerli markalarla buluşuyor. Bu formül, General Mobile Discovery'i pazar lideri yapmıştı. Turkcell, Vodafone ve Avea'nın kendi markalarıyla pazara sundukları telefonların ekranlarını hızla büyütmesinin nedeni de bu yerli markaların getirdiği yenilikler oldu.
 
GÜÇLÜ İŞLEMCİ
 
Ancak tüketicinin beklentileri daha artıyor. Taksitlerin ortadan kalkmasıyla ekonomik veya operatör desteği olan telefonlar ciddi satış rakamlarını yakaladı. Casper Via V8 de 8 çekirdekli işlemcisi, yetenekli kamera ve dev ekranıyla beklentileri yukarı çeken telefonlardan biri. Discovery II ise yine 8 çekirdek ve ekonomik fiyat beklentisine hızlı yanıt verenlerden.
 
APPLE KARŞI KOYAMADI
 
Büyük ekran akımı Samsung'u Android platformunun en güçlü oyuncusu yaptı. Eylülde Samsung, Galaxy Note 4'ü bu serinin yeni telefonu olarak karşımıza çıkaracak. Apple, uzun süre sessiz kalsa da büyük ekran akımına karşı koyamadı. Söylentilere göre, 9 Eylül'de 4.7 ve 5.5 inç iPhone 6 tanıtılacak. Büyük markalar ölçek yakalayabilmek için uzun süre ekran boyutunu değiştiremiyor. Başka türlü de etkin maliyet kontrolü yapamıyorlar. Uzun süre aynı ekran boyunu kullanamazlarsa fiyatı aşağıya çekmekte zorlanıyorlar.
 
Yetenekli kamera hazır
 
NokIa, Lumia 930 serisiyle yetenekli telefon ve akıllı kamera özelliklerini bir araya getirmeye devam ediyor. Model amatörlerin bile hayatını kolaylaştırıyor. Asus ZenFone 6'daysa düşük ışık modu ve deklanşöre basmadan önce/sonra otomatik olarak birden fazla çekim yaparak hareketli objelerin fotoğraflanmasını kolaylaştıran 'zamanı geri sarma özelliği' de var. Son dönemde moda olan selfie çekim de unutulmamış, 'kendi fotoğrafını çekme modu'yla pratik hale getirilmiş.
 
8 çekirdekli canavar!
 
Yaz bitti ama akıllı telefon pazarında rekabet bitmedi. Uluslararası markaları Türkiye'de zor günler bekliyor. Akılı telefon pazarında yerli markalar payını artırmaya devam ediyor. Çift SIM kartlı akıllı telefonlarla adını duyuran General Mobile en çok satan markası olmayı başarmıştı. İlk 8 çekirdekli akıllı telefonu pazara sunan Casper da yerli markalar arasına katıldı. Şirket, android platformunda 8 çekirdekli işlemciye sahip ViaV8 modeliyle adından söz ettiriyor. Kamerası ve güçlü işlemcisiyle yabancı rakiplerinden geri kalmıyor.
 
Denizlerin telefonu
 
Mobil cihazları her koşulda kullanıyoruz. Ekranlar büyüdükçe telefonları daha fazla yere düşürdüğümüz için, suyla temas etme riski de artıyor. Bunun önlemini alan akıllı telefonlar daha dayanıklı. Samsung Galaxy S5 ve Sony Xperia Z2'yi deniz ya da derede görenler şaşırıyor. Xperia Z2'yi seri çekim modunda denizde kullanmak mümkün. Yalnız telefonu denizde kullandıktan sonra mutlaka yıkamanız gerekiyor. Çünkü deniz suyundaki tuz ciddi bir aşındırıcı olarak telefona zarar veriyor. 

Timur Sırt / Sabah