Bloomberg'de yer alan habere göre, cep telefonu kameralarının çözünürlüklerinin son 10 yılda fotoğraf makinalarını aratmayacak derecede geliştirilmesi, fotoğraf makinası üreticilerinin geleceğini büyük tehlike altına soktu.
Pazarın giderek küçülmesi karşısında bir çıkış yolu arayan fotoğraf makinası üreticileri arasından ilk hamleyi ise sektörün ikinci büyük firması Nikon attı.
Cirosunun tarihindeki en düşük seviyeleri gerilemesi ve son bir yılda piyasa değeri sert bir şekilde düşmesi sonucu Nikon, ürünlerinin fiyatları aşağı çekme kararı aldı.
Akıllı telefonlarla rekabet edebilmek adına fiyat düşürme yoluna giden Nikon,  bu şekilde akıllı telefon kullanıcılarının yeniden ilgisini çekebilmeyi ümit ediyor.
UBS analisti Ryosuke Katsura, pazar devi Canon'un da yakın zamanda  Nikon’un başlattığı bu trende ayak uydurarak, benzer bir strateji izlemesinin olası olduğunu söylüyor.
Ancak Katsura, bu stratejinin pazardaki küçük oyuncular üzerinde baskı oluşturacağını, özellikle de Nikon ve Canon arasındaki rekabet karşısında varlıklarını sürdürmelerinin bile mümkün olmayacağını ifade ediyor.
Canon ve Nikon hisselerinin, Apple’ın 2007 yılında ilk iPhone'unu piyasaya sürmesinden bu yana yüzde 50'den çok değer kaybetmesi de durumu özetler vaziyette.
Özellikle Nikon bu yıl yüzde 34 değer kaybederek,  Nikkei Endeksinde işlem görenler firmalar arasından arasında en kötü performans gösteren oldu.
Satışlardaki oran değişti
Akıllı telefonlar hayatımıza girene kadar, fotoğraf makinası satışlarının büyük bir bölümü küçük kameralar oluşuyordu.
Ancak cep telefonu kameralarının zaman içerisinde fotoğraf makinasını aratmayacak derecede geliştirilmesi, satışlardaki bu oranı da tepetaklak etti.
Her ne kadar eskiye oranda azalma yaşanmış olsa da bugün,  pazarın yüzde 80'ini oluşturan Canon ve Nikon'un satışlarının büyük bir bölümünü,  profesyonel fotoğraf makinaları oluşturuyor.