Hızla hayatımıza giren elektronik ticaretin hacmi hızla büyüdüğü gibi, alışveriş alışkanlıklarımızı yeniden şekillendiriyor. 2012 yılında elektronik ticaret hacminin 34.6 milyar TL’ye ulaştığına dikkat çeken Aldido.com’un CEO’su Gökhan Yavaş, elektronik ticarette alışverişin ağırlıklı olarak 21.00 -23.00 saatleri arasında  gerçekleştiğini söyledi.



2 ay önce kurulan Aldido.com’da elektronikten, kozmetiğe, ev dekorasyonundan giyime kadar yüzbinlerce ürün sattıklarını belirten Yavaş, bu süre içinde sosyal medyada 17.500 üyeye sahip olduklarını kaydetti. Üyelerinin alışveriş alışkanlıkları ile ilgili bilgi veren Yavaş, “Hemen tüm diğer elektronik ticaret sitelerinde olduğu gibi bizimde kadın üye sayımız daha yüksek. Üyelerimizin yüzde 66’sını kadınlar, yüzde 34’ünü ise erkekler oluşturuyor. Erkekler satın almada ciro bakımından daha fazla alışveriş yapıyorlar ama kadınlar adet olarak daha çok ürün siparişi veriyorlar” dedi. Yavaş, kadınların ev tekstili, küçük ev aletleri, mutfak eşyaları, bebek bezi ve maması; erkeklerin ise bilgisayar, tablet, oyun konsolu, parfüm ve sağlık ürünlerini tercih ettikleri bilgisini verdi. Türkiye’de elektronik ticaretin yüzde 50’sini 25-35 arası yaş grubunun gerçekleştirdiğini kaydeden Yavaş, “bizim sitemizde de alışverişin yüzde 50’si bu yaş grubuna ait. En çok alışveriş 11.00-12.30 ile 21.00 – 23.00 arasında yapılıyor. Ödeme tercihlerinde kredi kartına 9 taksit ilk, paypall ödeme ise ikinci sırada yer alıyor” şeklinde konuştu.
Yavaş’a göre, yüksek döviz kurlarına rağmen seçim sonrası artan satışlar, 2014 yılı sonunda elektronik ticaret pazarının 45 milyar TL’ye ulaşacağını gösteriyor. Yavaş, bu büyümede bebek maması, bebek bezi, temizlik ürünleri gibi süpermarket ürünlerine, elektronik ticaret firmalarının 9 taksit avantajı sunmasının etkili olduğunu sözlerine ekledi.