Alman yazılım devi SAP, Türkiye’de 300 kişilik araştırma geliştirme merkezi için düğmeye bastı. İstanbul Kurtköy’deki Teknopark İstanbul’da kurulan ve bir ay içinde faaliyete başlayacak olan merkez için 3 yılda 20 milyon euro’luk yatırım yapılması planlanıyor. SAP Labs’in Türkiye’deki merkezi, dünya genelinde 15 lokasyonda yer alan SAP Labs ağının bir parçası olacak.
Bu yatırımın Türkiye’ye gelmesinde katkısı olan Almanya’da Berlin Teknik Üniversitesi bünyesindeki ünlü Ar-Ge Laboratuarı DAI-Labor’un Direktörü Türk asıllı Prof. Dr. Şahin Albayrak, Almanya’dan Türkiye’ye kurulan Ar-Ge köprüsünün de mimarlarından. Albayrak, “Bu merkezle beraber Türkiye tersine beyin göçünü de sağlayabilir. Yetenekli ve parlak gençler ülkeye geri dönebilir. Bu da yazılım sektörünün gelişmesini sağlar” dedi.

‘Rakipleri de çekebilir’
Şahin Albayrak, SAP’nin yatırımının yeni gelişmeleri de beraberinde getireceğine işaret ederek, “Bu merkeze hizmet eden yan firmalar kurulacak. Ayrıca SAP’nin yatırımını gören pek çok kurumsal yazılım firması da Türkiye’de bu tarz merkez kurmayı düşünebilir” diye konuştu.
Albayrak, SAP’nin yazılımın her alanında faaliyet gösterdiğini de ifade ederek, şunları anlattı: “Kurumların güvenlik çözümlerinden, bulut bilişime kadar kurumsal yazılımın her alanında varlar. Bu alanların pek çoğunda yeni araştırmalar Türkiye’deki merkezde yapılacak. Bu kültür her alana yayılacak.”
Albayrak, merkezin Türkiye’ye kurulmasında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın çok büyük katkısı bulunduğunu da vurguladı.
SAP Kıdemli Başkan Yardımcısı ve SAP Labs Türkiye Genel Müdürü Cafer Tosun ise şöyle konuştu: “40 üniversiteyi barındıran İstanbul, çok sayıda yetenekli gençle dolu bir şehir. Ülkemizin en zeki insanlarıyla Türkiye’nin ekonomik büyümesini sürdürmek üzere çalışmalarımıza başlamayı heyecanla bekliyoruz.”
Prof. Dr. Şahin Albayrak, Türkiye’den nasıl yazılım markası çıkarılabileceğiyle ilgili soruya da da şu yanıtı verdi: “SAP gibi yatırımlar çekerek Türkiye bu kültürü geliştirebilir. Devlet üniversiteleri bu konuda teşvik edilmeli. Gerekli bütçeler sağlanmalı ve üniversitelerin rahat şartlarda araştırma geliştirmeye yönelmesi ve bu yönde öğrenciler yetiştirmesi için şartları iyileştirilmeli.”
‘Düzenlemelerle Ar-Ge’yi artırdık’
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’de teknoloji sektörünün büyüme oranının, genel ekonomik büyümenin üzerinde seyrettiğini belirterek, “Yaptığımız düzenlemelerle Ar-Ge faaliyetlerinin ve Ar-Ge personeli istihdamının artırılması yönünde olumlu gelişmeler kaydedilmiştir.
SAP’nin Türkiye’deki seçkin üniversitelerden, teknoloji ortaklarından ve inovatif müşterilerden oluşan yerel ekosistemindeki potansiyeli görerek, tüm bu paydaşların Türk ve dünya pazarları için araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütmelerine katkıda bulunması bizler için gurur ve mutluluk kaynağı olmuştur” dedi. Milliyet/Hanife Baş