Başta ABD gizli servisi NSA olmak üzere, Almanya'daki internet trafiğinin yabancı gizli servislerce izlenmesi Deutsche Telekom'u harekete geçirdi. Deutsche Telekom, yabancı gizli servislerin Almanya'daki internet trafiğini izleyememesi için Almanya içinde data-bilgi akışı sağlayacak bir Alman interneti için düğmeye bastı.
Telekom bunu daha sonra Avrupa Birliği (AB), Schengen ülkelerine genişletmeyi planlıyor. Schengen-İnterneti fikri, ABD gizli servislerinin Almanya'yı ne derece takip ettiklerinin ortaya çıkması üzerine başta Telekom olmak üzere bir çok kişi ve kurum tarafından konuşulmaya başlandı.
Söz konusu fikir, web siteleri ile kullanıcı arasında sadece Almanya içinde bir internet trafiği gerçekleşmesini öngörüyor. Bu şekilde, şimdiye kadar olduğu gibi internet trafiğinin ülke sınırları dışından yapılmaması ön görülüyor. Deutsche Telekom böylesi bir "milli Roting"i ileride ise Schengen ülkelerine genişletmeyi hedefliyor.
Tıpkı seyahat edenlerin pasaport kontrolü olmaksızın Schengen ülkelerinde seyahat edebilmesi gibi bilgiler sadece bu ülkeler içinde gönderilebilecek. Almanya İçişleri Bakanı Hans Peter Friedrich de Almanya içinde olan gönderen ile alıcı arasındaki bilgi trafiğinin
Atlantik üzerinden gerçekleşmemesi gerektiğini vurgulamıştı.
Ancak buna sıcak bakmayanlar da var. Alman Korsanlar Partisi milli bir internet fikrini mantıksız buldu. Korsanlar Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sebastian Nerz, "Gizli servislerin izleme probleminin bir Avrupa internetiyle çözülebileceğine inanmak mantıksız." dedi. Nerz, sadece Schengen ülkeleri içinde bilgi akışının, internetin yeterliliğini, fonksiyonlarını sınırlayacağına dikkat çekti. Nerz, böyle bir çalışmadan özellikle Deutsche Telekom gibi büyük firmaların kazançlı çıkacağını kaydetti.