Amazon Web Services'in Türkiye hizmetlerine yönelik düzenlediği basın toplantısında AWS Türkiye Ülke Müdürü Murat Yanar, dünya geneli ve Türkiye'deki çalışmaları hakkında bilgiler paylaştı.

AWS 190 ülkede aralarında büyük kuruluşlar, start-up'lar ve kamu kuruluşlarının da yer aldığı 1 milyondan fazla müşteriye hizmet veriyor. AWS'nin iş hacmi 5.2 milyar doları aşmış durumda. Hızlı ve karlı büyümesine devam eden şirketin 2015 ilk çeyrek büyümesi yüzde 49 seviyesinde.

Her gün hızlı bir şekilde büyümeye devam eden AWS, 7 milyar dolarlık bir şirketten kurduğu tüm Amazon'un küresel altyapısına cevap vermeye yetecek büyüklükteki serverlarını da genişletmeye devam ediyor.

Amazon Web Services, ABD, Brezilya, Japonya, Singapur, Avustralya'yı kapsayan 11 ülke ve 29 noktadanmüşterilerine hizmet veriyor.

Şirket yenilikçi çözümleri ile hem ücretleri hem de müşterilerinin maliyetlerini düşürmeye devam ediyor. Şirket 2006 yılındaki kuruluşundan bugüne kadar 48 kez fiyatlarını düşürdü.

AWS yenilikçi çözümleri ile ürünlerine düzenli olarak yeni özellikler eklemeye devam ediyor. 2011 yılında 80'in üzerinde önemli hizmet ve özelliği müşterilerine sunan şirket 2012 yılında 160, 2013 yılında 280 yeni özelliği devreye aldı. 2014 yılında hizmet ve özelliklerin sayısını yüzde 80 artıran AWS 516 yeni özellik ve hizmeti müşterilerine sundu. 2015 yılında ise 1 Mayıs itibarıyla sunulan yeni hizmet ve özelliklerin sayısı 234.

Murat Yanar'ın verdiği bilgilere göre AWS çözümleri perakende, otomotiv, enerji, petrol, ilaç, finans hizmetleri, medya ve reklam gibi çok farklı sektörlerde kullanılıyor.

AWS kullanan bazı Türk şirketleri;

Start-Up'lar:

Peak Games – Online ve mobil oyunlar konusundaki öncü şirketlerden Peak Games Türkiye, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da hizmet veriyor. 150 farklı ülkeden 30 milyon aylık kullanıcı ile Türkiye'nin en başarılı start-up'ları arasında yer alan Peak Games, AWS'ye geçerek serverlara erişim süresini Pazar ortalamasına göre yüzde 75 oranında hızlandırdı. Ayrıca tedarik ve server ayarları gibi pekçok yükü AWS'ye bırakan Peak Games böylece kendi alanı olan oyun geliştirme konusuna daha fazla odaklanma şansı buluyor.

Yemeksepeti – Türkiye ve Ortadoğu'nun lider online yemek sipariş sitesi Yemeksepeti bugün 10 binden fazla restaurant ve günlük 220 binin üzerinde sipariş sayısı ile hizmet veriyor. Yemeksepeti AWS ile altyapılarını talebe cevep verebilecek şekilde düzenleyebiliyor. Örneğin haftasonları önemli bir futbol karşılaşması esnasında gelecek yoğun talebi karşılamak için yeni bir IT yatırımı yapmak zoruda kalmadan serverlarında düzenleme yapabiliyor. Bu durum Yemeksepeti'nin operasyonel maliyetlerinin yüzde 60 azalmasına imkan veriyor.

Siberalem.com –Türkiye'nin öncü ve lider çöpçatan sitesi Siberalem.com 8 milyon kullaınıcısına anlık mesajlaşma, sohbet gibi interaktif hizmetler sunuyor. Özellikle IOS ve Android için mobil sürümünü sunduktan sonar kullanıcı database'leri inanılmaz artış gösteren şirket AWS'ye geçerek operasyonel maliyetlerini yüzde 50 oranında düşürdü.

Kurumsal Şirketler

Digiturk – 1999 yılında kuruldu. 3.5 milyon aboneye 200'ü aşkın kanal sunuyor. Özellikle futbol karşılaşmaları esnasında ciddi trafik karşılayan şirket, bu trafiği karşılamak amacıyla AWS'ye geçiş yaptı. AWS geçişin ardından normal trafiğin 10 katına kadar fazlasını karşılayabilecek duruma gelen Digiturk, yeni donanım veya IT yatırımı yapmadan bu seviyeye erişerek, operasyonel maliyetlerin yüzde 40 az olmasını sağladı. Ek olarak Digiturk, AWS ile yenilikçiliğini de artırdı. AWS'nin ardından şirkette yeni fikir geliştirme süreleri yüzde 20 artış gösterdi. Örneğin "Cepte Gol" servisi AWS ile devreye girdi.

Arҫelik – 100'den fazla pazara ürün Arçelik, Beko ve Grundig'in yanı sıra 7 diğer marka ile hizmet veren Arçelik, smart televizyonların geliştirilmesi konusunda özellikle de FanCloud uygulamasında AWS hizmetlerini kullanıyor. 2014 yılında Dünya Kupası sırasında kullanıcılara skor ve istatistik güncellemeleri sağlayarak izleme tecrübesini geliştirme amacıyla hizmete sokulan FanCloud gibi bir uygulama için daha önceki dönemde 4-5 aylık zaman harcayan Arçelik, AWS ile bu süreyi 2 ayın altına indirmeyi başardı.

Pegasus Airlines – Pegasu'un Electronic Flight Bag ismini verdiği uygulamada daws tercih edildi. Arka ucunda AWS üzerinde bir tablo çalıştıran uygulama normalde pilotlar tarafından sağlanması gereken uçuş planı, uçak kullanım kılavuzları, operasyonel talimatlar, checklist ve kayıt defteri gibi kayıtları bulunduruyor. Bu bilgilerin AWS üzerinden erişilebilir olması pilotlara bilgiye daha hızlı erişim, uçuş öncesi kağıt işlerini daha çabuk tamamlamaları, zamanında kalkış ve yüksek derecede güvenlik sağlıyor. Bu uygulama kağıtların ortadan kalkmasına imkan verirken uçuş başına 50 kg'lik daha az bir yük anlamına gelirken, bu da Pegasus'un yakıt maliyetlerinin 500 bin dolar azalmasını sağlıyor.
Kaynak - Teknokulis