İnternet üzerinden satış yapan Amazon’un paket taşıyacak insansız hava aracı, “avlanabilecek yaratık” statüsüne giriyor. Şirketin CEO’su Jeff Bezos’un geçen hafta duyurduğu teslimat robotları, 2.5 kg ağırlığı geçmeyen paketleri evlere kadar götürecek. Ancak ABD’nin Colorado eyaletinde bir kasabanın sakinleri, arazilerinin üzerinden geçmesi halinde bu araçları tüfekle vurabilmek için başvuruda bulundu. Deer Trail kasaba meclisinde gelecek hafta oylanacak başvuruya göre, 25 dolarlık insansız hava aracı avlama ehliyetini alanlar, kendi hava sahalarında bu araçları düşürebilecek. Projenin ardındaki isim olan kasaba sakini Phillip Steel, “Parayı ödeyen herkesin avlama izni olacak. Ayrıca vurulmuş araçları getiren herkese 100 dolara kadar ödül verilecek. Bu kararla beraber, istenmeyen tüm hava araçları ‘özgürlük karşıtı bir tehlike’ statüsünde olacak” dedi. Teklife göre, av iznini alabilmek için yaş sınırı olmayacak ve izin için kişinin geçmişi incelenmeyecek. Kasaba sakinleri bu hakkın, “o kadar temel bir hak” olduğu görüşünde.
 
PUTİN’İ DE İHMAL ETMEDİ
 
Philip Steel, avlanma ehliyetini ünlü ve önemli isimlere de yollamayı ihmal etmemiş. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e bir ehliyet yolladığını belirten Deer Trail kasabası sakini, gündeme getirdiği NSA dinleme skandalıyla tanınan Edward Snowden’ı da arayacağını belirtti. “Snowden’ın numarası bende var. Ancak henüz arayacak vaktim olmadı” diyen Steel, geçen hafta da bir insansız hava aracı avlama tatbikatı düzenledi.
Steel “Amacım kapımızdaki büyük tehlikeye karşı harekete geçmek, kişisel alanımı korumak ve insanları bu konuda harekete geçirmek. George Orwell’in 1984 romanı gerçek olacak mı diye sorarsanız, cevabım ‘evet’ olur. Ancak bu iş, kitaptaki gibi açıkça değil, daha gizli ve fena olacak” dedi.