Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA), yurt dışına çıkan Amerikan vatandaşlarınınkiler de dahil olmak üzere tüm dünyada günde 5 milyar kadar cep telefonunun bulundukları yerlere ilişkin kayıtları, kendi veri bankasında topladığı ortaya çıktı.
Washington Post gazetesinin, NSA'ya ait yüksek dereceli gizliliği olan belgelerle, gazeteye konuşan NSA yetkililerine dayanarak verdiği haberde, NSA'nın halen sürdürdüğü uygulamayla, daha önce hayal bile edilemeyecek yöntemler kullanarak tüm dünyadaki hemen her cep telefonunun hareketini izleyerek, bulundukları yerlerle kullanıcıları arasındaki ilişkiyi saptadığını duyurdu.
Haberde, eski NSA sistem analisti Edward Snowden'in haziran ayında basına sızdırdığı NSA'ya ait üst düzey gizliliği bulunan belgeler ve çalıştıkları kurumdan izin alarak gazeteye konuştuğu belirtilen NSA yetkililerinin açıklamalarından elde edilen bilgilerin, en az yüzlerce milyon cep telefonunun dolaşımda bulundukları yerlere ait kayıtların, NSA'ya ait son derece hızlı bilgi kaydetme kapasitesinde sahip FASCIA adlı veri bankasında depolandığını gösterdiği belirtildi.
Gazetede yer alan bilgiye göre, NSA, CO-Traveler adlı güçlü bir analitik bilgisayar programından yararlanıyor. Haberde, istihbaratçıların bu şekilde daha önce varlığı bilinmeyen suçla bağlantılı bir terör şüphelisinin, cep telefonunun bulunduğu yerle ilişkilendirilerek ortaya çıkarılması imkanına kavuştuğu bildirildi.