Geçtiğimiz Haziran ayında teknoloji dünyasının ilk kez tanıdığı Android L sürümünün gerçek adı resmileşti. Tanıtımdan sonra Beta sürümü ile geliştiriciler tarafından kullanılan Android L'nin, bugün tanıtılan Nexus 6 ve Nexus 9 modellerinden sonra nihai ismi Android 5.0 Lollipop olarak resmiyet kazandı.
 
DAHA YÜKSEK PERFORMANS
 
Android 5.0 Lollipop'ta en büyük yenilik ART ve 64 Bit desteği olarak karşımıza çıkıyor. Dalvik sanal makinesi yerine doğal olarak uygulamaları çalıştıcak ART desteği, uygulamaları daha hızlı çalıştırırken, daha az pil tüketimi ve daha yüksek performans sunuyor. x86 ve MIPS mimarileriyle uyumlu çalışan ART, 64 Bit desteğine de sahip. Yeni Android sürümü, ART desteği sayesinde oyunseverlere daha yüksek performan sunacak.
 
PİL SORUNU ÇÖZÜLÜYOR
 
Android 5.0 Lollipop, önceki Android sürümlerinde yaşan pil sorununa çare olacak, Project Volta adı verilen yeni bir teknoloji barındırıyor. Project Volta sayesinde, cihaz içerisindeki tüm çalışan uygulamalar ve işlemler kontrol edilip kullanılmadığı zamanlarda, güç tüketimi harcamayacak şekilde pasif duruma getirilecek. Ayrıca yeni sürümde bulunan Battery Historian özelliği sayesinde, kullanıcıların kullanım alışkanlıkları takip edilerek, cihazın güç yönetimi şekillendirelicek.
 
Android 5.0 Lollipop ile gelen diğer özellikler arasında, yeni bildirim sistemi, hareketli animasyonlar, gölge efekti sunan 3D animasyon desteği ve anlık tepki veren butonlar bulunuyor.
 
Android Lolipop hangi cihaza ne zaman gelecek?
 
Google
-Nexus 5 - Birkaç hafta içinde
-Nexus 4 - Birkaç hafta içinde
-Nexus 10 - Birkaç hafta içinde
-Nexus 7 - Birkaç hafta içinde
 
Motorola
Motorola'nın cihazları da Google'ın cihazları gibi güncellemeye en çabuk şekilde kavuşacak olan cihazlar arasında yer alacak. Moto X'ler, Moto G'ler ve Moto E gibi cihazlar yıl sonu olmadan güncellemeye kavuşacaklar.
 
HTC
-HTC One - 90 gün içinde
-HTC One M8 - 90 gün içinde
-HTC One mini/2 - Güncelleme sözü verildi, tarih belirsiz
-HTC One GPE - Birkaç hafta içinde
-HTC One M8 GPE - Birkaç hafta içinde
 
Samsung
-Galaxy S4 GPE - Birkaç hafta içinde
-Galaxy S5 - Belirsiz (Muhtemelen gelecek sene)
-Note 4 - Belirsiz (Muhtemelen gelecek sene)
 
LG
-LG G Pad 8.3 GPE - Birkaç hafta içinde
-LG G3 - Belirsiz (Muhtemelen gelecek sene)
-LG G2 - Belirsiz (Muhtemelen gelecek sene)
 
Sony
-Xperia Z Ultra GPE - Birkaç hafta içinde
-Xperia Z3 - Belirsiz (Muhtemelen gelecek sene)