Ergi Şener / TEKNOLOJİGUNDEM.COM
Metamorfoz ICT Inc.
@ergisener


Apple’ın her Eylül ayında gerçekleştirdiği ve son iPhone modelleri ile birlikte farklı ürünlerine yönelik birçok yeni özelliği tanıttığı etkinlik, bu sene 9 Eylül Çarşamba gecesi gerçekleşti. Tam anlamıyla teknoloji dünyasının kalbinin attığı event te neredeyse her tanıtım nefesler tutularak heyecanla takip edildi. Günümüzde, teknolojinin bu kadar kolay erişilebildiği, tüketildiği; tüm yeniliklere anında ulaşılabildiği, yorumlandığı; hatta San Francisco’daki Apple etkinliğinin detaylarının dünyanın bambaşka köşelerinde, birbirini hiç tanımayan, daha önce hiç görüşmemiş insanlarca ortak bir hobiymişçesine tartışılıp, paylaşıldığı bir ortamda, Apple’ın neleri doğru yaptığını tekrar düşünmekte yarar var.

Apple Special Event 2015
Video



Bu etkinlikteki bir takım açıklamalar ve Apple’ın stratejik “shift”leri, her ne kadar bazı Apple fanatiklerince “Steve Jobs’un kemikleri sızladı” olarak nitelendirilse de, Steve Jobs’un oluşturduğu inovasyon ve tasarım odaklı kültürün, kurumsallaşmanın gücüyle pek bir şey kaybetmediği açıkça anlaşılıyor. Steve Jobs’un ikonik liderliğinin ve karizmasının eksiklği hissedilse de Apple, somut teknolojik gelişmelerin, yazılım güncellemelerinin, donanımsal iyileştirmelerin çok ötesinde bir şeylerin daha var olduğunu bize hatırlatıyor. Arkasına taktığı, milyonlarda gönüllü Apple temsilcisi ile kullanıcı deneyiminin, tasarım odaklı düşünmenin, mühendisliğin sanatla birleşmesinin önemini ve bu yetkinliklerin sözde kalarak taklit edilemeyeceğini bir kez daha doğruluyor…
Her dakikası dolu dolu geçen Apple etkinliğinde dikkat çeken bir nokta da sahneye çıkanların teknoloji ve bilime kattıkları muazzam değerin yanında; sahnedeki davranışlarındaki, tavırlarındaki, giyim kuşamlarındaki mütevazilikti… Ancak, bu mütevazilik ürün tanıtımlarında pek kendini göstermedi, sanırım en çok kullanılan kelima “amazing” olduJ Bununla birlikte, her ne kadar, gecenin yıldızının yeni iPhone modelleri olacağı düşünülse ve odağın temelinde iPhone 6S ler yer alsa da, bence surpriz bir şekilde iPad Pro ve Apple TV geceye damgasını vurdu. Tim Cook iPhone kullanımının en çok artış gösterdiği ülkelerden biri olarak Türkiye’yi belirttiğinde, sosyal medyada bir heyecan dalgası oluşmasına rağmen, keşke Apple Türkiye ekibine satış/pazarlama dışında R&D’ye yönelik de sorumluluklar verilse diye düşünmeden edemedim… Bir diğer ilginç nokta da, Apple’ın geleneksel olarak, kuruluşundan itibaren ciddi bir rekabet içerisinde yer aldığı (özellikle bu rekabet Steve Jobs tarafından kişiselleştirilip, açıkça dile getiriliyordu) bir diğer teknoloji devi Microsoft ile bir takım konularda işbirliğine gidilmesi ve bu kapsamda, iPhone ve iPad’lerdeki Microsoft uygulamalarına verilecek olan desteğin artacağının açıklanması oldu.
Gelelim, Apple etkinliğinde öne çıkan diğer başlıklara:


Apple yeni ürünlerini tanıttı


iPad Pro Apple Pencil ve Akıllı Klavye ile birlikte Geliyor:

Tim Cook’un, “bilgisayarın geleceği” (iPad is the future of computing) olarak nitelendirdiği yeni iPad Pro, 12.9"lik oldukça büyük bir ekran, 10 saatlik pil ömrü ve ikisi üstte, ikisi altta yer alan dört hoparlör ile birlikte geliyor. Büyük ekranın, özellikle iOS 9 işletim sisteminde ekran bölme, aynı anda birden çok uygulamayı görüntüleme gibi fonksiyonlar açısından verimli olacağı düşünülse de, özel tasarım kalemi ve akıllı klavye opsiyonları ile asıl amacın dizüstü bilgisayar pazarını dönüştürmek olduğu anlaşılıyor. Tim Cook’un, iPad Pro’yu tanıtırken: “Son 12 ayda piyasaya sürülen taşınabilir bilgisayarların %80’inden daha hızlı” olarak bahsetmesi tesadüf değil! Sadece notebook pazarı değil, iPad Pro’dan, Microsoft Surface’in da ciddi anlamda etkileneceği aşikar. Smart keyboard olarak adlandırılan klavye, özel olarak geliştirilmiş bir bağlantı özelliği ile iPad’e bağlanabiliyor. Kullanıcı tarafından tercih edilmediği zamanlarda da kılıf olarak kullanılabiliyor. Ayrı ücret ödeme zorunluluğunun yanında, Apple Pencil’in bir diğer dezavantajı şarj edilme gereksinimi. Apple Pencil, iPad’e bağlanarak şarj olabiliyor. Apple Pencil, iPhone 6+’da olduğu gibi önemli bir kırılma noktasını oluşturuyor, çünkü Steve Jobs, tablet kalemlere (stylus) yönelik negative düşüncesini açıkça dile getirmişti.

Who Wants a Stylus?

iPod Pro’nun üzerinde çok fazla durulmasına ragmen, yeni çıkacak olan iPad Mini4’den sadece “iPad Mini 3’ün yerini alacak” şeklinde tek cümle ile bahsedildi. Görünen o ki iPad Mini 4 için bütçe ayırmanıza gerek yokJ Ancak, ekran büyüklüğü konusu, son Ericsson Mobility Report sonuçarını analiz ederken de belirttiğim üzere, tüketicinin data kullanımından, cihazda geçirdiği zamana kadar pek çok süreci etkileyen oldukça hassas bir konu. Bu alanda, çok kısa sürede, oldukça fazla strateji değiştirmenin riskli olduğunu belirtmeden geçmemek gerekiyor.

video##2030##player

Apple TV Dokunmatik Kumanda ve Siri Özelliği ile Geliyor

Pek çok yeni özellik, AppStore desteği ve yeni bir kullanıcı arayüzü ile tanıtılan Apple TV, “yıllarca deneyimi değişmeyen televizyonun geleceğinin uygulamalar olduğunu düşünüyoruz” vizyonu ile birlikte radikal olarak hayatımıza girecek gibi görünüyor. “Steve Jobs Gibi Düşünmek” başlıklı yazımda belirttiğim üzere, Jobs, iTunes ile müzik endüstrisinde, Pixar’da Toy Story ile başlayan süreçte sinema endüstrisinde, iPhone ile de iletişimde ardarda devrimler gerçekleştirmişti. Son olarak, TV sektörünü sarsacak bir deneyime odaklandığı söyleniyordu, ancak zamanı yetmedi. Yeni açıklanan Apple TV’de bu değişimin ipuçları belli olmaya başladı.
Apple TV’ye Siri özelliği eklenmesi ile birlikte, artık televizyonunuz ile sesli olarak etkileşime geçebileceksiniz. Örneğin izlediğiniz bir filmdeki bir sahneyi kaçırdınız, “Siri, biraz önce ne dedi?” diye sorduğunuz anda, sahneyi birkaç saniye öncesine getirip, kaçırdığınız yerden tekrar izlemenize olanak sağlıyor. Bir video izlerken, videodan çıkmadan farklı bilgileri görüntülemeniz de mümkün (maç sonucu, hava durumu, vb.) Üzerinden Siri’yi de çalıştırabileceğiniz yeni dokunmatik kumandayı oyun konsolu olarak da kullanabileceksiniz. Apple TV ayrıca, ekran koruyucuyu seçerken zaman dilimine göre gece/gündüz ayrımını da dikkate alabiliyor. Apple TV tanıtımında sahnelenen demolardan biri de Apple TV uygulamaları üzerinden satınalma opsiyonu oldu. TV deneyiminde uygulamalara odaklandığı için, Apple geliştiriciler için “universal” bir platform hazırlamış, yani telefon, tablet ve TV için uygulamalar ortak geliştirilebilecek.

Yeni iPhone lar Beklentilerin Altında

Her ne kadar ara bir iPhone modeli (S) olacağı bilinse de, yeni iPhone lar (en azından bende) beklenen etkiyi bırakmadı. Tasarım olarak en temel farklılık, aluminyum gövde ve farklı, genişletilmiş renk seçeneklerinde kendini göstermekte. Yeni iPhone lardaki en gelişmiş özellik “3D Touch” olarak adlandırılan, uygulama sayesinde kullanıcıların ekrana yaptıkları dokunuşların baskı gücü algılanarak, kullanıcıların kısa yol oluşturmalarına ve bunlara hızlıca ulaşabilmelerine imkan sağlayan teknoloji. Örneğin, Facebook uygulamasına girmeden, statunuzu update edebilecek ya da check-in yapabileceksiniz. “Live Photo” olarak tanıtılan özellik ile de 3D Touch ile birlikte fotografları hareket ettirebiliyorsunuz. Ayrıca, ekran kilidi, kendiliğinden hareketli resimlere dönüşebilecek. Yeni iPhone’larda ayrıca, 2. nesil, gelişmiş Touch ID kullanılıyor ve Siri sürekli dinleme modunda oluyor. Siri’yle iletişime geçmek için “Hey Siri“ demeniz yeterli. Yeni iPhone’ların umut veren bir özelliği retina flah özelliği ile ön kamera ile 3 kat daha parlak resimler çekilebilmesi. Bu etkinliğe yetişmeyen geliştirmeler ise şarj problemine yönelik iyileştirmeler ile wireless şarj desteğinin olmaması.

Apple Watch Gelişmeye Devam Ediyor

Apple Watch, giyilebilir teknolojilerde Apple’ın ilk ürünü olduğu için, buna yönelik de gelişmeler ardı sıra gerçekleşmekte, etkinliğin açılış bölümü Apple Watch’a ayrılımştı ve bu bölümde saat için yeni bir işletim sisteminin geleceği açıklandı. Bununla birlikte, Apple Watch’u destekleyen, “killer app” uygulama arayışı pek çok uygulamanın tanıtılması ile ön plana çıktı. Örneğin, ulaşım, çeviri, Facebook Messanger, Go Pro uygulamaları Apple Watch’u destekleyen uygulamalar olarak detaylandırıldı. Apple’ın özellikle Watch ile sağlık alanındaki gelişmelere de odaklandığı anlaşılıyor. Bu alanda demosu gösterilen Sense4Baby uygulaması ile Apple Watch, hamile kadınların karınlarına konulduğunda sensörler sayesinde anne karnındaki bebeğin durumunu, kalp atışlarını kaydediyor ve bu bilgiler anında doktorla paylaşılabiliyor. Saat ayrıca, annenin kalp atışıyla bebeğin kalp atışını ayrıştırabiliyor.
Giyilebilir teknolojiere yönelik analizimde, giyilebilir teknolojilerdeki moda etkisinden bahsetmiştim. Apple da bu noktaya odakla Apple Watch’a yönelik pek çok yeni kayış modeli ile birlikte Hermes ile ortak çalışmasını da tanıttı.
Bu etkinlikte tanıtılan yeni özellikleri, sadece bu şekilde anlatıldığı üzere yorumlamamak gerekiyor. Steve Jobs’un noktaları birleştirmek vizyonunu akılda tutup, her bir yeniğin ileride çok farklı uygulamalar için tamamlayıcı bileşenler olduğunu düşünüp, yeni teknolojier ile harmonisini yorumlayarak fırsatları gözlemlemek bambaşka açılımlar getirecektir…