Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden Apple, yeni çıkardığı ürünleri kadar hisse performansıyla da yakından takip ediliyor. Apple hisselerinin dün yüzde 2 gerileyerek 120 dolar seviyelerine inmesi 2011 yılında hayatını kaybeden şirketin efsane CEO'su Steve Jobs'un yerine geçen Tim Cook'u hedef tahtasına oturttu.
Tim Cook'un eleştirilmesinin nedeni ise şirketin vizyoner kurucusu Steve Jobs'ın ölümünden sonra ürettiği ilk yeni ürün olan Apple Watch. 
Yeni bir pazar araştırması raporuna göre Apple Watch satışları açılış haftasından bu yana yüzde 90 oranında düştü.
Slice Intelligence verilerine göre Apple, Nisan ayındaki ilk dalgalanmanın ardından bugünlerde ABD'de günde 20 bin adetten az satış yaptığı hatta bazı günlerde rakamın 10 binin altına düştüğü belirtildi. Şirket ürünün piyasaya çıktığı 10 Nisan haftasında günde ortalama 200 bin adet satmıştı.
Peki Jobs imzası taşımayan ilk üründen yola çıkarak hisselerdeki düşüşü "Tim Cook aynı vizyonu sahip değil. Apple eski günlerini yakalayamayacak" eleştirileriyle açıklayan ABD'nin önde gelen ekonomi siteleri ne kadar haklı?
 
ŞİRKETİN DEĞERİNİ İKİYE KATLADI
Steve Jobs'un hayatını kaybettiği 5 Ekim 2011 tarihinde Apple hisseleri 53 dolar seviyelerinde bulunuyordu ve şirketin piyasa değeri yaklaşık 300 milyar dolardı. Dümene Tim Cook'un geçmesiyle benzer tartışmalar yapılmıştı. Ancak Tim Cook döneminde Apple'ın hisseleri tarihi zirvesine çıktı ve 27 Nisan'da 132.65 doları gördü. Yani şirketin değeri 765 milyar dolara ulaştı.
Hisselerde bu seviyeden sonra yaşanan ve şirketin değerinde 73 milyar dolarlık bir erimeye neden olan yüzde 9'luk düşüşü "vizyonsuzluk" olarak değerlendirmek uzun vadeli harekete bakıldığında çok da doğru olmadığı izlenimi uyandırıyor. Öte yandan eleştirilerin başlangıç noktası olarak görülen Apple Watch, Apple'ın toplam satış gelirleri içerisinde çok küçük bir paya sahip. Dolayısıyla Apple'ın geleceği ile ilgili yorumlarda özellikle telefon ve tablet satışlarının seyrinin izlenmesi daha doğru olacak.
 
YÜZDE 90'LIK KESKİN BİR DÜŞÜŞ
Apple Watch'un satış rakamlarıyla ilgili analize gelirsek...
Bugüne kadar satılan saatlerin üçte ikisi diğer model ile arasında 200 dolar fark olan Spor versiyonu oldu. Bunun dışında Apple lüks pazarı için de fiyatı 10 bin doları aşan bir altın seri modeli üretti. Bu model de ABD'de 2 bin adetten az satıldı. Geçmişte piyasaya çıkarıldıktan hemen sonra yeni ürünlerin satış rakamlarını paylaşan şirket, Apple Watch rakamlarını henüz yayımlamadı. Firma tarafından satışlarla ilgili yorum yapılmaması da  "karamsar" yatırımcılar tarafından şüpheyle karşılanıyor.
 
GİYİLEBİLİR TEKNOLOJİNİN KADERİNİ BELİRLEYEBİLİR
Apple Watch ayrıca önümüzdeki yıllarda Apple ve rakiplerinin büyük bir dalgalanma beklediği "giyilebilir teknoloji" için de deneysel bir girişim özelliği taşıyor. Teknoloji şirketlerinin yatırım yaptığı teoriye göre herkesin bir akıllı telefonu var, bunu akıllı saat, akıllı gözlük ve akıllı diğer ürünler takip etmeli. Apple, yeni ürünü ile kullanıcısının her hereketini takip eden akıllı bileklik FitBit'in de dahil olduğu çok rekabetçi bir pazara girmiş oldu. Marketwatch yazarı Brett Arends; "Apple Watch henüz ilk günlerini yaşıyor ancak rakamlara bakıldığında yatırıcımların temkinli olmak için bir nedeni olabilir" dedi.
 
APPLE HİSSELERİ 5 AYIN EN DÜŞÜĞÜNDE
Apple Inc. hisseleri Perşembe günü yüzde 2 oranında düşerek 9 Şubat'tan bu yanan görülen en düşük seviyeye geriledi. Böylece hisseler 27 Nisan tarihindenki 132,65 dolarlık rekor kapanışından yüzde 9,4 oranında değer kaybetmiş oldu. Bu gerileme ile şirketin piyasa değeri de 72,47 milyar dolar düşerek 691,73 milyar dolar oldu.
 
PAZAR BAKİR ANCAK...
Associated Press'de yer alan habere göre giyilebilir teknoloji ürünlerinin satışları güçlü olsa da kullanıcılar kısa süre içinde ürünlerden vazgeçiyor.
Fitbit ve benzerlerinin satışları güçlü olmasına rağmen kullanıcıların bir kısmının yeni bir ürün almanın heyecanı geçtikten sonra ürünleri kullanmama eğilimde olduğu belirlenmiş.
Endeavour Partners isimli araştırma şirketi, kullanıcıların üçte birinin yaklaşık altı ay sonra ürünü kullanmayı bıraktığını tahmin ediyor. Sağlık yatırım fonu Rock Health, 2015 yılının ilk çeyreği itibarıyla kayıtlı Fitbit kullanıcılarının sadece yarısının hala aktif olduğunu açıkladı. Rock Health yöneticisi Malay Gandhi bir blogdaki yazısında, yatırımcılar için asıl soru pazarı bu hızla büyümeye ne kadar devam edeceğidir dedi.