ABD merkezli teknoloji devi Apple, geçen yıl yayınladığı yeni işletim sistemi sürümüyle birlikte 'Uygulama Takibinde Şeffaflık' isimli oldukça tartışmalı bir özelliği de kullanıcı beğenisine sundu. Söz konusu özellik, kullanıcıların dijital aktivitelerinin üçüncü taraf uygulamalar tarafından takip edilmesini durdurmasına olanak tanıyordu. Fakat 'The Financial Times' tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre özelliğin yayınlanması; Facebook, Twitter, YouTube ve Snapchat gibi sosyal medya devlerine 10 milyar dolara mal oldu.

Aksam.com.tr'nin Beebom'dan aktardığı habere göre; Apple'ın 'Uygulama Takibinde Şeffaflık' özelliği nedeniyle en çok zarara uğrayan şirket, büyüklüğü ve ana gelir modelinin reklamlara dayanması dolayısıyla Facebook oldu. Sosyal medya devi, bu yılın başlarında yeni özelliğe karşı derinlemesine bir araştırma yaptırmış ve kullanıcıları, uygulama takibine izin vermeleri için teşvik etmeye çalışmıştı.

"EN ÇOK ETKİLENEN ŞİRKETLER, DİJİTAL ALTYAPILARINI SIFIRDAN İNŞA ETMEK ZORUNDA"
Konuyla ilgili Financial Times'a konuşan reklam danışmanı Eric Seufert, Facebook gibi 'Uygulama Takibinde Şeffaflık' özelliğinden daha yüksek oranda etkilenen platformların altyapılarını yeniden inşa etmek zorunda olduğuna işaret etti. Seufert, sıfırdan yeni bir altyapı inşa etmenin en az 1 yıl süreceğini ve bu altyapının, çok sayıda kullanıcıya dağıtılmadan önce kapsamlı bir şekilde test edilmesi gerekeceğini de sözlerine ekledi.