Görme engellilerin evde kullandıkları buzdolabı, fırın, çamaşır makinesi, ütü, elektrik süpürgesi gibi cihazları kimseye ihtiyaç duymaksızın kullanabilmeleri için teknoloji şirketleri harekete geçti. Bu şirketlerden biri de Arçelik. Önceki gün Altınokta Körler Derneği Başkanı Süha Sağlam ve Arçelik Pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tülin Karabük görme engellilerin ev hayatlarını kolaylaştıracak aletlerini nasıl kullandıklarını gösterdiler.

SESLERİNİ DUYDU

Proje Altınokta Körler Derneği’nin www.change.org sitesinde gerçekleştirdiği bir kampanya ile başladı. Altınokta Körler Derneği ev aletlerinin görme engelliler için erişilebilir olması için başlattıkları kampanyada 700 bin imza topladı. Bu kampanyayı yakından takip eden Arçelik de Altınokta Körler Derneği ile temasa geçerek, öncelikle ihtiyaçların ne olduğunu saptadılar. Arçelik Ar-Ge’si 6 ay gibi kısa bir sürede bir dizi uygulama oluşturdu. Karabük, “Ürün geliştirme sürecinde Altınokta Körler Derneği ile birlikte çalıştık. Onlarla birlikte sosyal inovasyona imza attık. Engelli vatandaşlarımızın ev yaşamlarını kolaylaştıracağız. Birinin yardımı olmadan ev aletlerini kullanabilecekler” dedi. Karabük, yılda en yaygın olarak satılan 2 milyon üründe bu uygulamaların kullanılabildiğini de söylerken, “Dünyada bu tip çalışmalar var ancak bu kapsamda böyle bir proje gerçekleştiren bir şirkete de rastlamadık” dedi.

Altınokta Körler Derneği 66 yıldır faaliyet gösteriyor. 32 ilde şubesi ve 8 bin üyesi var. Altınokta Körler Derneği Başkanı Süha Sağlam da toplantıda, “Biz ev aletlerini başkasının yardımı olmadan kullanmak istiyoruz. Bu amaçla kampanya başlattık. Arçelik vakit kaybetmeden bizle iletişime geçti. Ürün kullanımıyla ilgili yaşadığımız tüm sorunları aktardık. Birlikte çalıştık” dedi.

NELER YAPILDI?

Arçelik’in cihazlarının internete bağlanma platformu HomeWhiz’i görme engellilerin kullanımına uygun şekilde tasarlandı.

HomeWhiz uygulaması sesli yönergelerle ürünler üzerinde tam kontrol sağlayan hale getirildi.

Uygulama kumandasında bir noktaya dokunulduğunda seçilen ayarla ilgili bilgiler sesli olarak bildiriliyor.

Görme engelli kumanda ile konuşarak TV kanalını belirliyor.

Çamaşır makinesinde kaç derecede çamaşır yıkayacağına, sıkma yapıp yapmayacağına detaylı kullanım özellikleriyle karar verebiliyor.

Buzdolabında da sıcaklık ayarının yapıldığı bölüm görme engellilerin kullanabileceği hale getirildi.

Tüm ürünler üzerinde kullanılabilen ‘Braille’ alfabesinden şeffaf çıkartmalar hazırlandı.

Elektrik süpürgesi dolduğunda sesli uyarı verecek şekilde ayarlandı.

Ütünün tabanına eklenen bir tasarımla ütünün ısındığında el yakması da önlendi.

Tüm ürünler Braille alfabeli panolarla her türlü ayarın yapılabildiği hale getirildi.

Kullanım kılavuzlarının arka kapağındaki QR kod uygulamasıyla kullanıcıların internete yüklenen sesli içeriğe ulaşması sağlandı. (Hürriyet / Elif Ergu)