Eskinin teypleri, müzik çalarları, kasetleri, CD’leri ve son dönemin MP3 çalarları… Hepsi müzikte dijitalleşmeye karşı yarışı kaybediyor. Web siteleri ve mobil uygulamalar üzerinden dinlenebilen müzik servislerinin kullanıcı sayıları giderek artıyor. Online müzik alanında hizmet veren pek çok platform var. Bu platformlarda ücretsiz ya da küçük ücretlerle istediğiniz sanatçıları ve parçaları dinlemeniz mümkün. Aplikasyonları olan bu servisler, mobilden de müzik dinlemeyi artırıyor. Araştırmalara göre, Türk müzik sektörünün büyüklüğü 250 milyon dolar. Gelecek dört yılda 8 milyon dolar civarında büyümesi bekleniyor
 
Mobilden dinleme arttı
 
SPOTIFY: İsveçli müzik veri akışı servisi. Dünya çapında 60 milyon kullanıcısı var. Bunların 15 milyonu ücretli aboneler. Türkiye’de de çok hızlı büyüyor. Yaklaşık 22 milyon parça ve ücretsiz Reklam destekli sürümüyle müzik dinleme deneyimine yeni boyut kazandırdı.
Spotify Türkiye Ülke Direktörü Ergül Çivi, her geçen gün insanların internetten daha fazla müzik dinlediğini söyledi.
Mobil müziğin de çok hızlı yol kat ettiğini belirten Çivi, “Kullanıcılarımızın yüzde 54’ü, müziği tablet ve diğer mobil cihazlardan dinliyor. Masaüstü bilgisayar kullanımı da yüzde 46 oranında” dedi.
Türk kullanıcılar Spotify’da daha çok pop müziği dinlemeyi seviyor. Sıla’nın Vaziyetler’i en çok dinlenen şarkı. Aylık üyelik ücreti 9.99 TL.
 
Yerli müzik tercihi ön planda
 
TURKCELL MÜZİK: Turkcell de Fizzy platformuyla müzik alanında yer alıyor. Turkcell Müzik olarak adlandırılan hizmet akıllı telefonlardan müzik dinlemeyi kolaylaştırıyor. Turkcell müzik yetkilileri, ağırlıklı mobil uygulama üzerinden müzik dinlendiğini belirtiyor. Bu platformda dinleyicilerin yüzde 81’i yerli müzik tercih ediyor. Yerli müzikte en baskın kategori pop müzik. En çok dinlenen şarkılar Türkçe’de Gülben Ergen ve Oğuzhan Koç-Aşkla Aynı Değil. İkinci sırada Emrah Karaduman ve Demet Akalın-İntikam yer alıyor. Yabancıda ise Britney Spears ve Iggy Azalea’dan Pretty Girls. Ardından Cranberries’ten Ode To My Family var.
 
30 milyon şarkılık katalog
 
DEEZER: 182 ülkede 30 milyon şarkılık kataloğa erişim imkanı veren dijital müzik servisi. Birden fazla platformda hizmet veren bir müzik veri akışı sitesi. Kullanıcıların çevrimiçi ve çevrimdışı olarak çeşitli cihazlarda müzik dinlemelerini sağlıyor. Mobil uygulama, masaüstü bilgisayar ve web üzerinden kullanmak mümkün.
Fransız merkezli online müzik servisi, 2013 yılında Türkiye pazarına girdi. Türkçe içeriğini de her geçen gün artırıyor. Ücretsiz olarak kullanılabildiği gibi küçük rakamlarla ücretli hizmetinden de yararlanılabiliyor.
 
Kendi listenizi oluşturun
 
TTNET MÜZİK: Binlerce şarkıya internet üzerinden erişim sağlıyor. Ücretsiz kullanılabiliyor. Üyelikle şarkıların bilgisayara indirilip kaydedilmesi mümkün.
Standart ve gold şeklinde iki seçeneği var. İlk altı aylık üyelik ücreti 4.99 TL’den başlıyor. Günde 30 şarkı dinleme, radyo servisinden sınırsız yararlanma, kendi listenizi oluşturma, paylaşma, diğer kullanıcıların listelerini görüntüleyebilme imkanı veriyor.
Platformda en çok indirilen parça gülşen’in Bangır Bangır’ı oldu. Onu, Gülben Ergen’in Aşkla Aynı Değil’i takip ediyor.

Hanife Baş / Milliyet