22 Mart 2014 tarihinde Fransız Guyanası Kourou Uzay Üssü’nden Ariane 5 roketiyle uzaya fırlatılan ASTRA 5B uydusu, hedef pazarlarda DTH (Doğrudan Eve Yayın), doğrudan kablo ve dijital televizyon ağlarına katkı yayınlarında ileri teknoloji kapasitesini büyük oranda artıracak. Yörüngeye oturduğu tarihten itibaren uydu, mükemmel performansının doğrulanması amacıyla birçok yörünge manevrası ve testten geçti.  
 
ASTRA 5B, Airbus Savunma ve Uzay Sitemleri (eski adıyla Astrium) tarafından Fransa Toulouse’da yüksek güvenlikli Eurostar E3000 platformu baz alınarak üretildi. 6 Ka-bant ve 40 Ku-bant alıcı vericilerle (36 MHz'ye eşdeğer) donatılan uydu, 31.5 derece Doğu yörünge konumunda yer alıyor. Uzay aracı aynı zamanda Avrupa Komisyonu Avrupalı Sabit Uydulu Gezici Kapsama Hizmeti (EGNOS) için ikinci SES ana makinesindeki bir L-bant uydu yükünü taşıyor. EGNOS, Avrupa'daki konumlandırma sinyallerinin güvenilirliğinin ve hassasiyetinin doğrulanması, iyileştirilmesi ve raporlanmasına yardımcı oluyor.
 
ASTRA 5B; Orta ve Doğu Avrupa, Türkiye, Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu’nu kapsayan yeni video alanına hizmet veren ASTRA 1G’nin yerini aldı. ASTRA 5B’nin devreye girmesiyle SES’in kapasitesi 19 aktarıcıdan 40 aktarıcıya yükseldi. Bu manevra aynı zamanda SES’in temel görevlerini bitiren uzay araçları vasıtasıyla, söz konusu yörünge alanı en son teknolojiye sahip yeni uydularla desteklenene dek, yeni yörünge pozisyonları yaratabilme kapasitesini gösterdi.
SES CFO’su Martin Halliwell yaptığı açıklamada; “Özenle planlanmış stratejimiz çerçevesinde ASTRA 5B SES’in Orta ve Doğu Avrupa, Türkiye, Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu bölgesindeki kapasitesini büyük oranda arttırdı. ASTRA 5B’nin operasyonel olarak devreye girmesiyle, SES global uydu filosu üzerinde 55’i aktif uydu, 37’si de yörünge dilimi olmak üzere 1.536 adet aktif uydu aktarıcısına sahip oldu. Airbus Savunma ve Uzay Sistemleri’ndeki ve Arianespace’teki Avrupalı ortaklarımıza bu çok başarılı ASTRA 5B çalışması için teşekkürlerimizi sunarız” dedi.
 
“Türkiye pazarı çok gelişmiş bir ekosisteme sahip”
 
Türkiye erişimi açısından büyük önem taşıyan ASTRA 5B, uydu yayıncılığı sektöründe SES’in global deneyimini Türkiye ile daha etkin bir şekilde paylaşmasını sağlıyor.  Türkiye yayıncılık sektörü ve tüketici alışkanlıklarıyla ilgili konuşan SES Türkiye Ülke Müdürü Ahmet Eren; “Türkiye pazarı, yayıncılık ve içerik açısından çok gelişmiş bir ekosisteme sahip. Toplam kanal sayısı 400’ün üzerine çıkmış durumda ve Türkiye’deki platform sayısı son yıllarda telekom operatörlerinin IPTV, Web TV ve OTT gibi platformlarla TV pazarına girişiyle hızla artış gösterdi. Bu yeni platformların gelişmiş yayıncılık ekosistemine daha da hareket getirmesiyle HD/UltraHD yayınlara geçişin çok hızlı olacağını öngörüyoruz. Dünyada TV izlenme oranlarına baktığımızda dünya sıralamasında Türkiye ilk sıralarda yer almakta.  2013 yılı tahminlerine göre TV izleme kaynağı olarak uydu, yüzde 70’in üzerinde bir pazar payına sahip. Türkiye’de de dünya trendleriyle paralel olarak IPTV/OTT gibi platformların uyduya taşınması  hem ekonomik, hem kalite hem de verimlilik açısından en doğru çözüm olacaktır. ASTRA 5B, Türkiye’deki tüm yeni platformlar, yeni kurulacak olan HD/Ultra HD kanallar için gerekli kapasiteyi ve kaliteyi getirecek bir platformdur. ASTRA 5B'nin Türkiye yayıncılık alanında çok önemli bir yer tutacağına yürekten inanıyoruz. Faaliyete geçmesinden dolayı da son derece mutlu ve heyecanlıyız” diye belirtti.