Yeni geliştirilen bu teknolojinin temelinde ise yeni bir tür fotokatalizör var. Bu sayede kimyasal reaksiyonlara güç vermek için ışık enerjisi kullanılabiliyor. Plastik atıkları, yararlı kimyasallara dönüştürmek için makul ve biyouyumlu vanadyum metali kullanılıyor. Bu metal genelde ,uçaklarda ve arabalarda kullanılan çelik ve alüminyum alaşımlarda kısmen bulunuyor. İşte bilim insanları bu metalin plastik geri-dönüşümünde kullanılabileceğini buldular.

Vanadyum tabanlı katalizörü tüketici plastikleri içeren bir çözeltiye koyarak, 85° C’ye kadar ısıttı ve sonra yapay gün ışığına maruz bıraktı. 6 gün açıkta bekleyen çözeltinin karbon-karbon bağları yıkıldı. Normalde bu bağları yıkmak için,çok yüksek sıcaklıklara çıkmak gerekiyor. Bu yüzden geliştirilen bu tekniğin daha çevreci bir yöntem olduğu belirtiliyor.  

Ayrıca,bu çevreci teknolojinin faydaları burada bitmiyor. Bu reaksiyonun bir sonucu olarak, plastik formik asite dönüştüğünden yakıt hücrelerinde kullanılabilecek.

Geçtiğimiz yıl İsviçre’den bilim insanları formik asit tabanlı bir yakıt hücresi geliştirdiler. Prototip cihaz yılda 7,000 kW/s  sıfır emisyonla üretiyor. Plastik atıklar formik asite dönüştürülerek çok çevreci bir teknolojiye hizmet edebilir.

Araştırmacılar bu yeni kimyasal işlem sayesinde polietilen gibi biyo-bozunmaz plastikleri güneş ışığı ve katalizör kullanarak tümüyle yıkabiliyor.

Ekip plastikten hidrojen gibi ürünler,çıkarabilecekyeni metotlar üzerinde çalışıyor.