Anlık mesajlaşma uygulamaları hayatımızın her noktasına girmişlerdi. Özellikle WhatsApp ve iMessage, milyarlarca kişi tarafından tercih ediliyordu. Askerlerden ticaretle uğraşanlara kadar neredeyse herkes bu tür uygulamaları tercih ediyor ve bilgilerini bu uygulamalar yoluyla iletiyorlardı. Apple ve Facebook tarafından geliştirilmeye devam edilen uygulamalar, uzun süre önce bünyelerine uçtan uca şifreleme sistemleri eklemişlerdi. 

Uçtan uca şifreleme yöntemi ile mesajlaşmalar, iki telefon arasında şifreleniyor ve üçüncü kişilerin mesajlara erişmeleri engelleniyordu. Buna rağmen bu mesajlar hala Facebook ve Apple sunucularında kaldığından, özellikle devlet kurumları için çeşitli tehlikeler arz ediyorlardı. Bunun farkında olan Avrupa Birliği, aldığı karar neticesinde çalışanlarının mesajlaşmalarını Signal uygulaması üzerinden yapmasını istedi.

Çalışanlara gönderilen elektronik postada, Avrupa Birliği'nin önerilen uygulama olarak Signal'i seçtiğinin altı çizilirken, diğer uygulamaların zaaflarından bahsedildi. E-postada, "Facebook'un WhatsApp ve Apple'ın iMessage uygulamalarında uçtan uca şifreleme olmasına karşın, bu sistemler erişilebilir durumda" denildi.

Signal güvenli mi?
Konuyla ilgili açıklamalar yapan uzmanlardan Leuven Üniversitesi Kriptoloji Uzmanı Bart Preneel, "Signal uygulaması aslında Apple'ın iMessege ve Facebook'un WhatsApp uygulaması gibi uçtan uca şifreleme sunuyor. Fakat bunu açık kaynak kodlu algoritmalar üzerinden sunduğundan, çok daha güvenli olduğu söylenebilir" dedi.

Preneel aslında Signal uygulamasının açık kaynak kodlu olmasının, sistemin nasıl çalıştığının görülebilmesi açısından önemli olduğunu belirtti. Böylece uygulamanın şifrelemeyi nasıl yaptığı ve mesajları nasıl sakladığı tam olarak tespit edilebiliyordu. Haliyle uygulamanın güvenli olup olmadığı ve vaat ettiği detayları sunup sunmadığı herkes tarafından kontrol edilebiliyordu.

Signal tüm bunların yanı sıra mesajlarınızı ve aramalarınızı asla kaydetmediğini savunuyordu. Keza yapılan araştırmalar uygulamayı geliştirilenlerin haklı olduğunu daha önce ortaya koymuştu. Avrupa Birliği de tüm bu araştırmaların sonucunda karara vararak, Signal uygulamasını çalışanlarına tavsiye etmişti.