AB ve Tayvan, Türkiye'nin Vestel'in cep telefonu ithalatına koruma önlemi talebinden uzak durmasını istedi.

Avrupa Birliği (AB) ve Tayvan, Vestel Elektronik'in cep telefonu ithalatına koruma önlemi getirilmesi başvurusunun onaylanması durumunda, bunun muhtemelen yasal bir durum olmayacağını belirtti.

Ekonomi Bakanlığı, Vestel ve diğer yerli üreticilerin talebiyle cep telefonu ithalatı hakkında Aralık ayında korunma önlemi soruşturması başlatmıştı.

Vestel Elektronik'in yaptığı ve Telpa Telekomünikasyon, NBC Telekomünikasyon, Ova Elektronik ve Erkayasan Telekomünikasyon tarafından desteklenen başvurunun gizli olmayan özetinde, "cep telefonu ithalatına karşı korunma önlemi alınarak yerli üretimin ekonomik göstergelerindeki olumsuz etkinin ve ciddi zararın ortadan kaldırılması talep edilmektedir" ifadeleri yer almıştı.

Dünya Ticaret Örgütü (WTO) kurallarına göre, devletler ülke içindeki üreticilerin ithalattan zarar gördüğünün kanıtlanması halinde korunma önlemleri yürürlüğe koyabiliyor. Ancak karara WTO üyesi diğer ülkeler itiraz edebiliyor.

Korunma önlemi; gümrük vergisinde artış yapılması, ek mali mükellefiyet getirilmesi, miktar/değer kısıtlaması, tarife kontenjanı uygulaması veya bunların birlikte uygulanması gibi şekiller alabiliyor

Türkiye'nin Vestel'in başvurusunu kabul etmesi, Apple'ın iPhone ve Samsung'un 005930.KS Galaxy modellerini koruyucu tedbirlerin etkisiyle daha pahalı hale getirerek rekabeti olumsuz etkileyecek.

AB tarafından yayınlanan belgede, cep telefonu üretimine henüz yeni başlamış olan Vestel'in cep telefonu ithalatından olumsuz etkilendiğine yönelik henüz kanıt oluşamayacağı belirtilerek, şirketin başvurusu "şaşırtıcı" olarak nitelendirildi.

Değerlendirmede, "Bu durumda Türkiye'nin cep telefonu sektörünün herhangi bir zarar görmesi nedereyse imkansız" ifadeleri kullanıldı.

Tayvan da, Vestel tarafından sunulan verilerin, cep telefonu ithalatında, koruma önlemine meşruiyet kazandıracak nitelikte keskin, ani ve önemli bir büyümeye işaret etmediğini dile getirdi.

İç pazarı korumaya yönelik önlemlerin tamamen gereksiz olduğunu; Ar-Ge yatırımlarına ve tüketici çıkarlarına da zarar verdiğini savunan Tayvan, kendi ülkesinden yapılan ihracatın her türlü tarife uygulamasından muaf tutulması gerektiğini savundu.

Yurtdışında daha çok beyaz eşya ürünleri ile tanınan Vestel, Eylül ayında Berlin'deki IFA elektronik fuarında yeni cep telefonu modeli Venus'u tanıtmıştı. Vestel, 2015 için yurtiçinde bir milyon adet cep telefonu satışı hedeflediğini açıklamıştı.