Sözleşme tarihinden tam 11 yıl sonra Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine katılan ilk havadan ihbar ve kontrol (HİK) uçağı Awacs, tamamen milli yazılımla donatılacak. Vatan’a konuşan Hava Elektronik Sanayii (HAVELSAN) Genel Müdürü Sadık Yamaç, “Awacs’ın yazılımının yüzde 30’unu 305 milyon dolar iş paylı milli yazılımla Havelsan gerçekleştirdi. Şimdi kullanacağımız Awacs’ların içi ve destek sistemleri dahil tüm yazılımının yerli olması için çalışmalara başladık. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde kullandığımız Awacs’lar tamamen milli yazılım ile uçacak” dedi.
 
‘Barış Kartalı’ adı verilen proje kapsamında Türk Hava Kuvvetleri için 4 adet Awacs uçağı üretilmesi öngörülüyor. Geçtiğimiz günlerde envantere katılan ilk uçağa ‘Kuzey’ adı verildi. Kalan teslimatlar, 2014 ve 2015 içerisinde tamamlanacak diğer uçaklar ‘Güney’, ‘Doğu’ ve ‘Batı’ isimlerini alacak.
 
Sadık Yamaç, Katar’ın da bir Awacs için temaslara başladığını belirterek, “Katarlı askeri yetkililer ile görüştük. Onların temin edeceği Awacs’ın yazılımı için de bizden talepleri oldu. Anlaşma gerçekleşirse bizim envanterimize dahil edilen Awacs’ların için aldığımız yaklaşık 305 milyon dolar iş payına yakın oranlarda Katar’la sözleşme imzalamayı hedefliyoruz” diye konuştu.