Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğuna ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Kacır, "Millet olmak, acıda ve kederde olduğu gibi, sevinçte, heyecanda ve gururda da bir ve beraber olabilmektir. Türkiye, Milli Uzay Programı ile bir ilki daha gerçekleştiriyor. İlk kez bir Türk vatandaşımız Uzay Bilim Misyonunu bölgede uzay yolculuğuna çıkıyor. İlk Türk Astronotumuz Alper Gezeravcı Uluslararası Uzay istasyonunda 14 gün boyunca yürütüleceği Bilim Misyonu kapsamında, uzay hizmetleri için mikroalg yaşam desteklerinden mikro yer çekiminin insan solunum sistemi etkilerine, yeni nesil alaşımlar iyileştirmeden mikro yer çekiminde gen kurtarma işlemlerine, Türk Bilim insanlarının ünitesi tarafından gerçekleştirilecek Bu misyonun amaçları; Türk bilim insanlarına mevcut mevcut verileri aktaran araştırma olanakları sunmak, gelecekte devam edecek insanlı uzay araştırmaları ve aktarımları için deneyim kazanmak, 0-21 yaş arasında 27 milyonluk çocuk olmak üzere ve gencimi başta olmak üzere toplum için ilham kaynağı olmak, bilimi, Ar-Ge'yi, inovasyonu, milletçe daha fazla sahiplenmemizi sağlamak" dedi.

' SADECE 3 ÜLKENİN İNSANLI UZAY GÖREVLERİ GERÇEKLEŞTİRME YETENEĞİ VAR'

Bu misyonda Türk astronotların yalnız olmayacağı, İtalya'dan ve Avrupa Uzay Ajansı aracılığıyla İsveç'ten astronotların da aynı uzay aracıyla yolculukta kırıldığını söyleyen Kacır, "Bugüne dek 40'tan fazla milletten astronotların uzay yolculuklarına katılmıştır. Biz, yıllık yayın sayıları 20 yılda 9 bin 5'ten 48 bin 619'a yükselen bilim ve araştırma ekosistemimiz için bu bilim misyonunun gerçekleştirilmesinin çok anlamlı ve doğru aralıkları.Biliyoruz ki yetkin bilim insanlarımız günümüzde en ileri araştırma imkanına sahip olduklarında çok daha büyük işlere imza atacaklar.Belki bazılarımız, bu misyonun Neden kendi roketimizle kendimize ait ya da partnerimizdeki bir uzay istasyonuna yapılmadığını sorgulayabilirler.Bugüne kadar, 40'tan fazla milletten 600'e yakın astronot uzaya varken, sadece 3 ülkede insanlı uzay patlamaları gerçekleştirme yeteneği var.Kendi uydularını uzaya gönderme kapasitesine sahip pek çok ülkede Dahi uzay işlemleri gerçekleştirme kapasiteleri henüz yok. Uluslararası Uzay İstasyonu 1998'de 15 ülke ve 5 uzay ajansı tarafından kurulurken Türkiye, bu istasyonun çoğalmasını, zaten o anda maalesef bir uzay ajansımız da yokmuş. Ancak, bizim bu yarışta bulunamayacağımız anlamına doğal olarak gelmez. Bir yandan roket teknolojisinde Roketsan, Delta-V, TÜBİTAK SAGE gibi kurumlarımızla birlikte çalışmalarını sürdürürken, bir yandan da insanlı uzay görevlerine de pek çok ülkenin yaptığı gibi başlangıç, gereken işlerden biri" ömründen faydalandık.

' BU, TÜRK MİLLETİNİN ORTAK KAZANIMIDIR' 

2000'li yıllara gelindiğinde Türkiye'de uzay araştırmalarının çok sınırlı düzeyde olduğunu belirten Kacır, şunları söyledi:

"Son 22 yılda görüntüleme uydularımız Rasat, Göktürk ve İmece'yi yerli ürettik. İlk milli iletişim uydumuz TÜRKSAT 6A'yı bu yıl uzaya göndermeye hazırlanıyoruz. Sıvı yakıtlı ve hibrit yakıtlı roket teknolojileriyle uzaya erişim yeteneği kazandık. Uzay bilimi ve teknolojilerine yönelik geliştirilecek yeni projeler Milli roket sistemlerimizle uzaya erişim kabiliyetimizi artıracak, birbirimize ait bir uzay limanı kuracağız.Konumlama ve zamanlama sistemi oluşturan uydu takımlarını yerli üreteceğiz.Gelişme yarışında asla yeniden geri düşmeyecek. , Milli Teknoloji Hamlesi'ni başlangıçtan vazgeçeceğiz ve şimdi çılgınca uzay araştırmalarına başlıyoruz. Bu, Türk milletinin ortak olarak satın alınmasıdır. İşte o nedenle; gurur duy Türkiye."

(DHA)

SpaceX duyurdu: Uzay yolculuğu ertelendi

 

Türkiye'nin uzay yolculuğunda geri sayımım! İşte tarihi an: Gece 01.11...

 

Alper Gezeravcı uzayda 13 bilimsel deney yapacak

 

Türkiye'nin uzay serüveni başlıyor!