Apple Watch’un ön siparişe açılmasının ardından dokuz ülkede satışı 24 Nisan’da başlıyor. Türkiye, bu ülkeler arasında maalesef yok. Saatlerde devrim yaratacak Watch’un ülkemizde Temmuz, ağustos aylarında satışa sunulması bekleniyor.
Ancak saat daha gelmeden Watch’la uyumlu Türkçe uygulamaları birbiri ardına tanıtılıyor. Başta bankalar olmak üzere pek çok kurum Apple’ın akıllı saati Watch için şimdiden uygulama geliştirme yarışına girdi. Saati yurtdışından alan ya da yurtdışında yaşayıp orada kullananlar daha ilk etapta Türkçe içeriğe de sahip olabilecekler.
 
Bankalar yarışta
Yapı Kredi bunlardan biri. Mobil uygulamasını daha da genişleterek Watch’a uygun hale getirdi. Yapı Kredi Mobil Şube ile senkronize olarak çalışan uygulama sayesinde akıllı telefonunuza bankacılıkla gelen tüm bildirimleri akıllı saatinizde görebileceksiniz. Konuma göre en yakın banka ve ATM’nin yerini bulacak. Banka hesaplarınızı, günlük döviz kurlarını takip edebileceksiniz. TEB de, Watch’a özel olarak Cepteteb uygulamasını geliştirdi. Bu uygulamayla benzer şeyler yapılabilecek.
Akbank Direkt Mobil uygulaması da Apple Watch’da olacak. Güncel döviz kurları, hesap ve kart bilgileri, en yakın ATM ve şube ve bankacılık işlemlerini akıllı saat üzerinden yapmak mümkün olacak. ING Bank’ın yeni nesil mobil finans çözümü ParaMara da Apple Watch’la uyumlu hale getirilen ilk uygulamalar arasında. Emirates gibi havayolları da Watch için uygulama geliştirdi.
 
Herkes hazır
Uluslararası uygulamalar da Watch’da yerini aldı. Evernote, Twitter, Wechat, Line, Evernote, Expedia, Wall Street Journal bunlar arasında. Apple Watch’a, kurumsal uygulama Evernote da hazır. Bu uygulamayla notlar almak, arama yapmak ve saat üzerinden en son oluşturulan içeriklere ihtiyaç olduğunda göz atmak mümkün. Apple Watch, kablosuz internet ve Bluetooth kullanarak iPhone ile bağlantı kuruyor. Bu bağlantı sayesinde uyumlu uygulamalar Apple Watch’ta çalışıyor olacak. Böylece telefonu çantadan ya da cepten çıkarmadan önemli bilgilere hızla erişmek mümkün hale gelecek. Apple Watch’u kullanabilmek için, iOS 8.2 veya daha yeni bir sürümü yüklü iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6 veya iPhone 6 Plus gerekiyor.
 
Türkiye’de fiyatı ne olur?
Watch, 10 Nisan’da ön siparişe çıkarıldı. ABD, Avustralya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hong Kong, Japonya ve İngiltere’deki ön siparişin ilk gününde 1 milyon talep alan Watch’un bir yıl içinde dünyada 10 milyon adet satması bekleniyor.
Fiyatı 329 dolardan başlayan  saatin fiyatı modeline göre değişiyor. Altın kaplı Edition’un fiyatı 17 bin doları buluyor. Türkiye’de bu fiyatın 50 bin TL olması bekleniyor. Giriş seviyesi Watch Sport’un Türkiye fiyatının ise 1.000 TL civarında olacağı tahmin ediliyor.
 
YENİ ÜRÜN
 
‘Yüz’ güzelliği cebe geliyor...
Casper Via V6, 5” Full HD ekran, 13 MP arka kamera, 5 MP ön kamerası ve ‘yüz güzelliği’ uygulamasıyla fotoğraf çekip paylaşma tutkunlarını cezbetmeyi hedefliyor. Çektiğiniz fotoğraf ‘yüz güzelliği’ uygulamasıyla rötuşlanıyor.
7 mm inceliği, 119 gr ağırlığı, metal kenarları ve deri görünümlü arka yüzeyiyle tasarım meraklılarına da hitap edecek.
1.2 GHz hıza ve dört çekirdekli işlemciye sahip ve  markanın 4G teknolojisini destekleyen ilk ürünü.
Özellikle özçekimlerde, çektiğiniz fotoğraf ‘yüz güzelliği’ uygulamasıyla rötuşlanıyor. Böylece ciltteki lekeler gizleniyor, gözler ışıldıyor ve gülümsemeniz parlıyor. Casper Via V6, 16 GB dahili depolama alanına sahip. 64 GB’a kadar SD kart destekliyor. Android 4.4.4 işletim sistemine sahip. Fiyatı KDV dahil 899 TL.
 
YENİ UYGULAMA
 
Kesintide diğer ülkelere örnek
Vodafone Network Direktörü Ara Yıldızlı, bütün Türkiye’yi etkisi altına alan elektrik kesintileri sırasında yaptıkları uygulamaları diğer Vodafone ülkeleriyle paylaşmaları için talep geldiğini söyledi. Elektrik kesintisinin yaşandığı gün 31 Mart tarihinde sosyal medyada hakkında en çok pozitif konuşulan operatör olduklarını dile getiren Yıldızlı, şunları anlattı:”
“Ekiplerimiz elektrik kesintisinin ilk anından itibaren çok hızlı bir şekilde Maslak merkez ve bölgelerde kriz ekiplerini kurdu. İlgili bölgelerde yedek enerji birimlerinin ve mevcut baz istasyonlarının Jeneratör desteği ile çalışmasını sağladı.
1.250 mobil jeneratör ile 3.000 saha beslendi. Mobil trafiğin çok yoğun olduğu bölgelerde mobil baz istasyonları devreye alındı ve 12 saat boyunca sürekli sahalarda araçlar ile 3 operatörün şebeke durumu ölçümlenip gerekli aksiyonlar alındı.”
 
250 milyon fatura elektronik olacak
Türkkep Genel Müdürü Yüksel Samast, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan düzenlemelerle e-fatura ve e-defter uygulamalarının yaygınlaştığını söyledi. Samast, “2015-2019 e-devlet Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesinde ilk etapta 20 bin şirket için zorunlu olan e-faturanın ardından, e-arşiv ve e-defter gibi uygulamalar hayata geçirilmeye başlandı. 2 yıl içerisinde e-fatura uygulamasına kayıtlı kullanıcı sayısının 100 bine, e-defter uygulamasına geçen mükellef sayısının da 50 bine ulaştırılması öngörülüyor” dedi.
Bu uygulamalarla sağlanacak ekonomik katkının 2 milyar TL’ye ulaşacağını da dile getiren Samast, 2015’te e-fatura ve faturaların elektronik ortamda oluşturulup muhafaza edilmesi ve gerektiğinde elektronik olarak ibraz edilmesini sağlayan e-Arşiv ile birlikte kullanıcı ve fatura sayılarında ciddi bir artış olacağını kaydetti.
Samast, e-fatura gönderimlerinde herhangi bir kargo ücretinin ödenmemesinin, kesilen faturanın tek tıkla alıcısına ulaştırılabiliyor olmasının, kâğıt kullanımındaki gözle görülür düşüşün kurum ve kuruluşlar için önemli avantajlar sağladığını da dile getirdi.
 
10 katlık artış var
Yüksel Samast, “Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan rapora göre, 2015 yılında, e-fatura ve e-arşiv ile sistemde 250 milyon e-Fatura dolaşacak. 250 milyon e-fatura, şirketlerin ekonomisine 500 milyon TL’ye yakın tasarruf olarak geri dönecek. 2015 yılında, e-fatura mükellefi olan 20 bine yakın işletmedeki toplam tasarruf oranı, ayda 20 milyon TL’yi bulacak. E-fatura ve e-defter uygulamasının hemen ardından gelecek e-arşiv ile birlikte sistemdeki fatura sayısının yaklaşık 10 kat artış göstermesi bekleniyor” diye konuştu.

Hanife Baş / Milliyet