Dünyanın en büyük teknoloji fuarlarından biri olan ve her yıl İspanya’nın Barcelona kentinde düzenlenen Mobil Dünya Kongresi (Mobile World Congress) başladı. ‘Mobil her şeydir’ temasıyla düzenlenen fuarda akıllı telefon, tablet ve giyilebilir cihazlar gibi mobil teknolojiler ön plana çıkıyor. İletişim operatörleri 5G’nin geleceğini bu fuarda tartışırken konferans alanında düzenlenen oturuma Facebook CEO’su Mark Zuckerberg katılacak.

‘GENERAL’DEN DÜNYA LANSMANI

Türk Telekom’un daveti ile katıldığımız fuarda tanıtılması beklenen akıllı telefonların başında teknoloji devlerinin amiral gemisi olarak adlandırılan modellerinin yanı sıra yerli markalar sahneye çıkacak. Bu modellerin arasında ise daha önce Google ile ‘Android One’ projesi kapsamında işbirliği yaparak ‘4G’ adındaki modeli tüketicilerin beğenisine sunan General Mobile var. Barcelona’da Google ile geliştirdiği ikinci akıllı telefon modelini tanıtacak şirket, bu modeli uluslararası pazarda da satışa sunacak. Yeni modelde teknoloji devlerinden Qualcomm’un da desteği bulunuyor.

Tanıtılması beklenen yeni akıllı telefonların başında Samsung’un amiral gemisi olarak ifade edin Galaxy S serisinin yeni modeli ‘Galaxy S7’ de bulunuyor. Kavisli ve düz ekranlı olmak üzere iki farklı modelle kullanıcılara sunulması beklenen Samsung’un yeni akıllı telefonları özellikle suya karşı dirençliliği ile dikkat çekecek. Amiral gemisini sahneye çıkarak diğer bir teknoloji devi ise LG olacak. G5 adındaki yeni modeli satışa çıkarması beklenen şirket, giyilebilir teknoloji ürünleriyle de dikkat çekmesi bekleniyor. Buna ek olarak Blackberry, Microsoft, HTC, Huawei, Lenovo ve Sony de hem akıllı telefon hem de giyilebilir teknoloji ürünlerini tüketicilerin beğenisine sunacak.
Mobil Dünya Kongresi’nde ilgiyle takip edilecek diğer bir konu ise 2020 yılında kullanıcılara sunulması beklenen 5G teknolojisi olacak. Konferans alanında düzenlenecek oturumlarla 5G teknolojisinin yaratılacağı değerler ve kullanılacağı alanlar tartışılacak. Düzenlenecek ödül törenlerinde ise iletişim operatörlerine ödüller verilecek. Türkiye’deki iletişim operatörleri de bu yarışmada yer alıyor.

Ana konuşmacı Kaan Terzioğlu

İLETİŞİM operatörü Turkcell, ‘Mobil Dünya Kongresi’ne katılan şirketler arasında. Şirketin Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, ana konuşmacı olarak fuara katılıyor. ‘Gerçek bağlantı’ başlığında bir konuşma yapacak Terzioğlu, telekom sektörünün tüm dünyada yeniden tanımlandığını ve değişimin ise artık kesintiye uğramayacağını anlatacak. İletişim operatörlerinin artık altyapı şirketleri olmayacağına da dikkat çekecek Terzioğlu, deneyim şirketi olmaya çalışacaklarını ifade edecek.

3 kategoride yarışıyor

TÜRK Telekom, Global Mobil Ödülleri’nde üç projeyle finalde yer alıyor. ‘Mobil Kimlik Doğrulama Platformu’, Sağlık Bakanlığı ile birlikte geliştirdiği ‘E-Nabız Uygulaması’ ve grup şirketi Argela tarafından geliştirilmiş olan ‘Bulut Tabanlı Video Gözetim ve Analitik Teknolojisi’ çözümleriyle birincilik için yarışacak. Buna ek olarak şirket, Ar-Ge şirketi Argela bünyesinde geliştirdiği yeni nesil iletişim teknolojilerini fuarda ilk kez tanıtacak.

Her şey mobilde olacak

YAŞAMIMIZIN her anında mutlaka bir mobil teknolojiyi kullandığımızı ifade eden Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, Mobil Dünya Kongresini şu şekilde değerlendirdi: “Mobil, artık sadece bağlantılı olmayı ifade etmiyor, her şeyi kapsıyor, kim olduğumuzu bile tanımlar hale gelmiş durumda. Mobil Dünya Kongresi’nin ana temasında da vurgulandığı gibi, artık her şey mobil, mobil de her şey olacak. Türkiye de bu mobil değişimde tarihi bir adım attı ve 4.5G için sayılı günler kaldı. 1 Nisan sabahı yepyeni bir teknolojiye uyanacağız.” (Hürriyet / Ahmet Can)