Dünya telefon dinlemelerini tartışırken Almanya’da düzenlenen CeBIT Hannover Teknoloji Fuarı’nda da haberleşme güvenliği ön plana çıktı. Dinleme mağdurlarından biri olan Almanya Başbakanı Merkel’in yeni ‘Başbakan Telefonu’ da tanıtıldı.
 
Bilişim fuarı CeBIT 2014 Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı David Cameron’un katılımıyla kapılarını açtı. Bu yıl "Datability" ana temasının işlendiği fuar 14 Mart’a kadar açık kalacak. Elde edilen verilerin sorumluluk anlayışı içerisinde ve katma değerli olarak kullanılması anlamına gelen ‘Datability’ şu sıralar teknoloji dünyasının en önemli sloganlarından biri durumunda.
 
CeBIT 2013’te Merkel’e yine bir güvenli telefon verilmiş ve 4 ay sonra aynı telefonun ABD tarafından dinlendiği anlaşılmıştı.
 
70 ülkeden yaklaşık 3 bin 500 firmanın katıldığı fuarda Türkiye’den de 20 firma hazır bulunuyor. Tüketicilerin katılamadığı ve yalnızca bilişim uzmanlarına açık olan fuarda en önemli konu başlığı ise veri güvenliği oldu. Özellikle geçen yaz gündeme gelen ABD’nin askeri haber alma ajansı NSA’nın tüm dijital iletişim kanallarını dinlediğine yönelik haberlerin ardından mobil güvenliğe yönelik ürünler fuarın gözdesi haline geldi. Alman Secusmart şirketinin ürettiği ‘Secure call’ hizmeti de bu ürünlerin başında geliyor.
 
Geçen sene ‘Başbakan Telefonu’ adı altında Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Alman siyasi çevreleri için mobil güvenlik yazımları üreten şirket bu yıl da ‘herkese başbakan telefonu’ adı altında yeni ürünü olan ‘Secure call’u tanıttı. Ürün cep telefonundan yapılan tüm iletişimi şifreliyor. Secusmart’tan yapılan açıklamada sistemin Almanya’da başarılı olması halinde hizmetin tüm dünyada satışa sunulacağı duyuruldu.
 
AYLIK 12 EURO
 
‘Secure call’ hizmeti aylık 12 Euro’luk abonelikle şifreleme hizmeti veriyor.
 
MERKEL’İN YENİ CEBİ İLETİŞİMİ ŞİFRELİYOR
 
‘Secure call’ hizmeti kullanabilmek için aynı adı taşıyan bir uygulama akıllı cep telefonuna indiriliyor. Ardından aylık 12 Euro karşılığında konuşma ve mesajlaşma başta olmak üzere telefondan kaynaklanan her türlü iletişim şifreli hale getiriliyor. Ayrıca telefonun içerisinde yer alan iletişim bilgileri de aynı şekilde şifreleniyor. Sistemin markadan bağımsız olarak çalıştığı belirtiliyor
 
AKILLI EVLER DE ŞİFRELENDİ
 
CeBIT Fuarı’nda gündeme gelen bir diğer konu da akıllı ev çözümlerine yönelik sunulan güvenlik önlemleri oldu. Şifreli ürünlerle cepten tüm ev sistemlerini kontrol etmek mümkün hale geldi.
 
MOBİL KULLANICILARI PARMAĞINDAN TANIYOR
 
Alman Hasso-Plattner Enstitüsü’nden öğrenciler dokunmatik ekranlar için yeni bir güvenlik sistemi geliştirdi. Buna göre akıllı yazılımlar ekrana dokunan kullanıcıları parmak izinden tanıyarak cihazın çalışmasına izin veriyor.
 
2013 YILINDA 202.6 MİLYAR DAKİKA KONUŞTUK
 
Dinleme tartışmalarının yaşandığı günlerde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) 2013 haberleşme istatistiklerini açıkladı. Türkiye’de mobil ses trafiği geçen yıl yüzde 9.5 artışla 185.9 milyar dakika, sabit ses trafiği ise yüzde 13.92 düşüşle 16.7milyar dakika oldu. Türkiye’de geçen yıl telefonla toplam202.6milyar dakika konuşuldu.
 
‘İSTESEK ‘AY TELEFONU’ BİLE YAPABİLİRİZ’
 
ODTÜ Teknokent, ABD’de ofis açacak. San Francisco’da kurulacak merkez sayesinde, 10 yılda 6milyar dolarlık ihracata ulaşılması hedefleniyor. ODTÜ Teknokent Genel MüdürüMustafa Kızıltaş, teknolojik derinliği yakaladıklarını, ‘Ay Telefonu’ yapacak yetenektemühendislerinin bulunduğunu, bunu ticari bakış açısıyla birleştirmek istediklerini belirtti.
Mahmut Sancak / Habertürk