Üç mobil iletişim operatörünü de etkileyen bu olumsuz durum sonrasında kullanıcılar depremden yaklaşık 1 saat sonra sağlıklı birşekilde yeniden cep telefonlarıyla konuşabilmeyi başarabildi. Ahmet Can'ın Hürriyet'teki haberine göre, sadece doğal afetlerden sonra değil stadyum, konser ve birçok miting alanı gibi kalabalık yerlerde de cep telefonlarıyla iletişimde sorunlar yaşanıyor. Bu problemler baz istasyonlarının yetersizliğinden kaynaklanıyor.

YARISINI KARŞILIYOR

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan (BTK) aldığımız bilgilere göre bir baz istasyonundan aynı anda 440 adet cep telefonu hattı görüşme yapabiliyor. Ancak Türkiye’deki baz istasyonlarının sayısı toplam cep telefonu hattı sayısını karşılayacak güçte değil. Şu anda Türkiye’de yaklaşık 70 milyon cep telefonu kullanıcısı bulunuyor. Toplam baz istasyonunun sayısıysa 80 bin. Yani bir baz istasyonuna ortalama 875 cep telefonu hattı düşüyor. Bu da bir baz istasyonunun sesli görüşme yapılabilmesi için sahip olduğu kapasiteyi iki kat geçiyor. Yerleşimin kalabalık olduğu yerlerdeyse baz istasyonlarını yetersizliği daha fazla öne çıkıyor.

YATIRIM GEREKLİ

BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer, cep telefonu iletişiminin sadece doğal afetler olduğunda değil, her an ihtiyaç olarak düşünülmesi gerektiğini söyledi. Acarer, “Haberleşme sayesinde Van depreminde pek çok insanımızın hayatı kurtarıldı. Baz istasyonlarının şehir dışına çıkarılması, mobil haberleşme için imkansız bir model olduğundan iletişim özgürlüğüne de zarar verir. Ayrıca, baz istasyonları devletin malı sayılır. Şirketler bu cihazları lisans bitiminde devredecek. Bunlara zarar vermek bir anlamda devlet malına zarar vermektir” dedi. Akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarların çoğalması ile şebekelerdeki data ihtiyacının da aynı oranla arttığına dikkat çeken Acarer, “Artış devam ettiği sürece altyapıya da gerekli yatırım yapılması gerekir. Kapasite genişlemediği takdirde kısa süre sonra haberleşmede tıkanıklık yaşanır” dedi.

SAĞLIK ÖRGÜTÜ ÜZERİNDE BİLE VAR

Avrupa ülkelerinde baz istasyonları için üst sınırın 41 volt/metre olduğunu belirten Acarer, Türkiye’de bu sınırın 10 volt/metre olduğunu ve tüm istasyonların yüzde 100’ünün limit değerler içinde faaliyet gösterdiğini kaydetti. Acarer şöyle konuştu: “Dünya Sağlık Örgütü binasının üzerinde bile baz istasyonları var. Bu aracın kullanılabilmesi için baz istasyonlarının daha sık kurulması gerekir.”