Bilim insanları yıllardır uyardı. Küresel ısınma dediler, buzullar eriyor dediler, iklimler değişecek dediler. Su kaynaklarımız için yapılan uyarılar da cabası. Ancak kulak asmadık. "Olsa bile çoook sonra, kim öle kim kala" dedik. Alınması gereken tedbirlere ne kişisel bazda ne de ülkeler bazında katkıda bulunduk. Son yaşananlar, ilkbahar görmeden yazın, sonbahar yaşamadan kışın gelmesi biraz olsun tehlikenin farkında olmamızı sağladı. Bu arada bilim insanlarının yok oluşa doğru giden Dünya'nın yerini alacak bir yer arayışları da hız kesmedi. Hatta Mars'ta koloni için projeler bile yapıldı. Ünlü iş insanı Elon Musk da Mars'ta kurulacak koloni için taşınacak insan sayısı ve malzemelerin listesini çıkardı. Taşımada kullanılacak uzay aracı SpaceX'i geliştirdi. 

Independent Türkçe'de Çağla Üren'in derlediği haberde ise Mars'ta koloni için bilim insanlarının yeni hesaplamaları yer aldı. 

İşte Üren'in o haberi: 

ABD'li araştırmacılar gelecekte Mars'ta koloni kurmak için gereken insan sayısını yeniden hesapladı.

Önceki tahminler ilk etapta 100 kadar insanın Mars'a gitmesi gerekeceği yönündeydi. Ancak yeni araştırma bu sayının aslında çok daha düşük olabileceğini ortaya koydu.

Virginia eyaletindeki George Mason Üniversitesi'nden bir ekibin yürüttüğü araştırmaya göre sadece 22 kişi, Kızıl Gezegen'de hayatta kalacak bir koloni kurmak için yeterli.

Ekip önceki tahminlerin gerçeğe dayanmayan varsayımlar içerdiği görüşünde.

Hesaplama ve veri bilimleri profesörü Anamaria Berea, The Register'a verdiği röportajda, "İnsanları genellikle kişisel teşviklerden, heterojenlikten ve uyarlanabilirlikten yoksun sayı veya parçacıklar gibi düşünme eğilimindeyiz" ifadelerini kullandı.

"İnsan grupları karmaşık sistemlerdir" diyen profesör, sözlerini şöyle sürdürdü:

Dünya ve Mars'taki yaşam alanı arasında yakın bir ilişki olacak. Yani böyle bir koloni muhtemelen bağımsız olmayacak.

Henüz hakem onayından geçmeyen ve bilimsel makale arşivi arXiv'de yayımlanan araştırma makalesinin de ortak yazarı olan Berea, şöyle ekledi:

X sayıda insanı bir yere gönderip kendi hallerine bırakacağınız ve hayatta kalmalarını bekleyeceğiniz bir durum söz konusu değil.

Araştırmada kolonide yer alacak astronotlara çeşitli kişisel özellikler ve beceriler atfedildi.

Araştırmacılar en uygun bileşimi bulmak için bilgisayar simülasyonlarına başvurdu.

Beş farklı bilgisayar modelini deneyen ekip, sonunda "uzun vadede hayatta kalabilecek bir koloni" için gereken minimum insan sayısının 22 olduğu sonucuna vardı.

Araştırmada ayrıca, koloniye gönderilecek "Nevrotik" sayısının minimumda tutulması gerektiği vurgulandı.

Makalede, "(Nevrotik) psikolojiye sahip Marslılar arasındaki ölüm oranı, diğerlerinden çok daha yüksek olacak. Sayıları yeterince düşük bir düzeye ulaştığında, yerleşimin nüfusu da sabitlenecek" ifadelerine yer verildi.

Berea, "İnsanın sosyal ve davranışsal yönleri, bir görevin başarısı ve başarısızlığı arasındaki çizgiyi belirler" diye konuştu:

Bu durum, özellikle uzun vadeli görevlerin ekonomik maliyetlerine de yansıyabilir.